Menu
Lørdag inviterte christianittene alle til å grave opp brosteinen i Pusher Street i Christiania i København. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB

Aksjonsdag i Pusher Street – gaten graves opp

Pusher Street i København skal graves opp og fornyes, og alle dansker er invitert til dugnad lørdag. De kan gjerne ta med en brostein som suvenir.

Av NTB | 06.04.2024 10:33:03

Politikk: Stuntet er et nytt forsøk på å få slutt på hasjsalget i den hundre meter lange gata i bydelen Christiania.

– Brosteinene skal vekk, så kloakken og alt mulig annet kan bli ordnet. Det er ikke gjort noe nytt på 70–80 år, sier Hulda Mader, talsperson for Christianias pressegruppe, til DR.

I morgentimene lørdag fjernet politiet 19 hasjboder i gaten. Klokken 10 ble første brostein er gravd opp.

Hva som kommer i stedet for hovedgata gjennom Christiania, er foreløpig uvisst. Mange ønsker at gaten skal bli et kultur- og boligområde.

Aksjonen er ikke populær blant alle. Flere beboere kjemper for å bevare særpreget til Christiania, som har fungert som et alternativt lite samfunn siden tidlig på 1970-tallet.

Men siden den gang har myndighetene forsøkt å slå ned på virksomheten. Og salget av det ulovlige stoffet er i dag kontrollert av kriminelle gjenger.

Hells Angels og den forbudte gjengen Loyal to Familia har styring på det meste, ifølge politiet. Kriminaliteten knyttet til hasjsalget er blitt grovere det siste tiåret, og flere narkoselgere er blitt skutt og drept i Christiania.

Byens ordfører og landets justisminister er til stede. De spiste frokost sammen med frammøtte før arbeidet tok til.

Mange av innbyggerne er politiske idealister, kunstnere og etter hvert tilårskomne hippier. Salg av hasj har lenge foregått i Pusher Street, og fram til 2004 valgte politiet å se gjennom fingrene med det.

(©NTB)

Flere nyheter: