Menu
Forholdet mellom USAs president Joe Biden og Israels statsminister Benjamin Netanyahu har lenge vært anstrengt som følge av krigen i Gaza. Mandag snakket de to sammen på telefon for første gang på over en måned. Foto: AP / NTB

Biden og Netanyahu snakket sammen

USAs president Joe Biden og Israels statsminister Benjamin Netanyahu snakket mandag sammen for første gang på over en måned.

Av NTB | 18.03.2024 17:37:36

Politikk: Forholdet mellom Biden og Netanyahu har lenge vært anstrengt, og sist de snakket direkte sammen var 15. februar. Hvordan tonen var under mandagens telefonsamtale, er ikke kjent.

– President Biden snakket med Israels statsminister Benjamin Netanyahu om den siste utviklingen i Israel og Gaza, inkludert situasjonen i Rafah og forsøk på å øke humanitærhjelpen til Gaza, heter det i en kort kunngjøring fra Det hvite hus.

Biden har advart sterkt mot planen, og han har også kritisert Israel for ikke å slippe inn mer nødhjelp til enklaven der innbyggerne ifølge FN nå trues av hungersnød.

Ifølge Yehoshua Kaliskyv ved Institute for National Security Studies i Tel Aviv har USA sendt 280 flylaster og mellom 40 og 60 store skipslaster med til sammen 28.000 tonn våpen, ammunisjon og militært utstyr til Israel siden oktober.

Demokratenes flertallsleder i Senatet, Chuck Schumer, rettet nylig skarp kritikk mot Netanyahu, omtalte ham som et stort hinder for fred og oppfordret til nyvalg i Israel.

Biden omtalte etterpå Schumers tale som «god» og sa at den reflekterte mange amerikaneres bekymring.

– Vi er ingen bananrepublikk, sa han.

Netanyahus Likud-parti avviste også kritikken og hevdet å ha det israelske folk i ryggen.

– Stikk i strid med hva Schumer sier, så støtter den israelske offentligheten en total seier over Hamas, avviser internasjonale diktater for å etablere en palestinsk terrorstat og motsetter seg at Gaza skal styres av palestinerne, het det i en uttalelse.

Netanyahu har varslet en israelsk bakkeinvasjon av Rafah, der over 1,1 millioner internt fordrevne palestinere har søkt tilflukt fra israelske angrep.

Biden høster samtidig kritikk for å forsyne Israel med våpen og ammunisjon, til tross for landets krigføring på Gazastripen der over 31.000 mennesker ifølge helsemyndighetene er drept siden oktober, det store flertallet av dem barn og kvinner.

Netanyahu slo hardt tilbake mot Schumer og kalte talen han holdt for upassende.

(©NTB)

Flere nyheter: