Menu
Den 14 etasjer høye boligblokken i Valencia ble overtent i løpet av kort tid. Brannen har også spredd seg til et nabobygg. Foto: Alberto Saiz / AP / NTB

Kraftig brann i to boligblokker i Valencia

Det brenner kraftig i to boligblokker i Valencia i Spania torsdag kveld. Den ene blokken er 14 etasjer høy. Brannen spredde seg raskt over hele fasaden.

Av NTB | 22.02.2024 21:17:28

Ulykker og naturkatastrofer: Fire timer etter at brannen startet, er den fortsatt ikke under kontroll, skriver kringkasteren RTVE. Det er så langt ikke meldt om omkomne.

Bilder fra stedet viser at blokkenes fasader er overtent, og store mengder røyk velter opp etter at brannen spredte seg fra en av de nederste etasjene i høyblokken. Nødetatene skriver på X/Twitter at brannen ser ut til å ha startet i fjerde etasje.

Bygningene ligger i bydelen Campanar, og nødetatene er til stede med store mannskaper. De første meldingen om brannen kom litt etter klokken 17.30.

Avisen El Pais skriver at brannen hadde spredd seg til hele høyblokken før det hadde gått en halvtime. Ifølge lokale medier sitter flere av beboerne fast på balkonger. Noen flytter seg også mellom leilighetene for å forsøke å komme unna brannen.

– Du kan høre smell og skrik, sier en nabo på stedet.

16-åringene Carlos og Dani befant seg i en park ved siden av da brannen startet. De sier til El Pais at de ble overrasket over hvor raskt brannen spredde seg oppover bygningen.

– Den gikk langs aluminiumsplatene på fasaden eller bak dem – hele tiden oppover, sier Carlos.

Beboerne Vicente sier til RTVE at han kom seg ut i det han sto og gikk i.

– Jeg la på sprang, og da jeg kom ut, så jeg at alt sto i brann. De sier det er fare for kollaps. Vi forstår ikke hvordan dette kunne skjedd, sier han.

Ellers er skjebnen til beboerne i blokken ukjent. El Pais skriver at det er satt opp et feltsykehus i nærheten for å ta seg av skadde.

En kvinne som jobber med å administrere bygningen og som selv bor i tolvte etasje, sier det er rundt 450 beboere i bygningen der brannen startet, men at tallet kan variere fordi det er hyppige inn- og utflyttinger.

Hvor mange mennesker som befant seg i bygningene da brannen startet, er ikke kjent. Men flere skal ha klart å ta seg ut av bygningen. En av beboerne, José Carlos, sier til kringkasteren RTVE at han hørte flere naboer som sprang nedover i trappehuset.

Årsaken til brannen er ikke kjent. Men bygningsingeniør David Higuera sier til El Pais at alt tyder på at det er bygningsmaterialer i fasaden som er årsaken til at brannen har spredd seg så raskt.

– Dette er aluminiumsplater med et svært brennbart syntetisk isolasjonsmateriale. Disse skummaterialene har veldig gode egenskaper mot varme og kulde, men er veldig brennbare, sier Higuera.

Ingeniør Esther Puchades, som har inspisert bygningen, bekrefter overfor avisen Levante-EVM at bygget er dekket av aluminiumsplater som er plassert 10 centimeter utenpå fasaden og at dette mellomrommet er fylt av svært brennbart polyuretan.

Brannen spredte seg rakst til et ti etasjer høyt nabobygg som henger sammen med blokken der brannen startet, skriver lokalavisen Valencia Plaza. Ifølge spanske medier er det til sammen 220 leiligheter i de to bygningene, hvorav 138 i høyblokken, som ble oppført i 2008.

Kilder i politiet sier ett barn har fått brannskader, skriver nettavisen Las Provincias. Koordinator Jorge Suárez bekrefter ifølge kringkasteren RTVE at 13 personer er skadd. Blant dem er det minst seks brannfolk.

Politiet har sperret av et stort område, og nødetatene ber folk holde seg unna av hensyn til egen sikkerhet og for å lette arbeidet for nødetatene.

Flere nyheter: