Menu
Magnus Carlsen viste seg igjen sterkest i en stor sjakkturnering. Bildet er fra Norway Chess i fjor sommer. Foto: Carina Johansen / NTB

Magnus Carlsen vant storturnering i fischersjakk i Tyskland

Magnus Carlsen utnyttet en åpningsblemme av Fabiano Caruana og avgjorde finalen i fischersjakkturneringen i Wangels med seier i avgjørende parti.

Av NTB | 16.02.2024 16:17:54

Sport: Det skjedde på en dag der en opplagt nordmann fikk drahjelp av motstanderen i åpningen og skaffet seg et tidlig forsprang. Allerede i første trekk gikk det galt for Caruana, som endte i en stilling der han sto klønete til med den ene hesten sin.

Dermed viste sjakkcomputeren på VGs sending allerede da en seierssjanse på 42 prosent for Carlsen – mot 5 prosent for amerikaneren.

– Jeg kan ikke huske å ha sett noen gang i en kamp i fischersjakk et sånt utslag etter bare ett eneste trekk, sa ekspertkommentator Torstein Bae i VGs studio.

– Jeg er litt forvirret. For meg virker det som om stillingen min allerede er klart bedre enn hans, sa nordmannen ifølge Chess24.

Partiet fortsatte med en ganske lik stilling, der Caruana ikke klarte å finne en utvei. Carlsen styrket derimot sin ledelse, og etter 15 trekk viste sjakkcomputeren en seierssjanse på 60 prosent for nordmannen.

Nordmannen tenkte i over 13 minutter før han gjorde et mer defensivt trekk enn det sjakkcomputeren mente var best, og dermed falt overtaket til 1,1 bønder.

Senere spilte Carlsen tilnærmet perfekt sjakk, og etter 43 trekk og rundt tre timers spill skjedde imidlertid det uunngåelige – Caruana måtte gi opp. Carlsen innkasserer dermed seieren i såkalte Freestyle Chess Goat Challenge.

De to sjakkstjernene spilte remis i første parti torsdag, og dermed ville seier fredag bety triumf i hele turneringen.

Carlsen har spilt bedre og bedre etter en treg start i Tyskland, og han slo tidligere denne uken ut Alireza Firouzja i kvartfinalen og Nodirbek Abdusattorov i semifinalen.

Carlsen spilte solid med de hvite brikkene og forsvarte sin klare fordel på brettet. I sitt første besøk i skrifteboksen spillerne kan bruke for å skape god TV i turneringen, kom det fram at nordmannen var overrasket over den gode starten.

Etter 18 trekk ble det spennende da Carlsen satt med en kjempemulighet til å avgjøre partiet langt på vei. Utfordringen var at bare ett bestemt trekk ville opprettholde hans ledelse på 2,1 bønder.

(©NTB)

Flere nyheter: