Menu
Datasenterselskapet Green Mountain bygger et nytt datasenteranlegg i Heggvin Næringspark i Hamar og Løten kommuner. Datalagringsanlegget skal blant annet lagre data for Tiktok. Foto: Cornelius Poppe / NTB

NVE varsler bot til Green Mountain: Startet bygging uten tillatelse

Green Mountain som skal bygge «Tiktok-senter» på Hamar, fikk en gladmelding med bismak fra NVE. De får konsesjon, men samtidig fikk de et varsel om overtredelsesgebyr.

Av NTB | 15.02.2024 00:02:08

Politikk: – Det er alvorlig å begynne å bygge uten å ha tillatelse, sier Anne Johanne Kråkenes, seksjonssjef i NVE til Europower.

NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) har gitt det israelskeide selskapet Green Mountain tillatelse til å bygge Heggvin transformatorstasjon, som skal forsyne det planlagte datasenteret ved Hamar med strøm.

Samtidig er selskapet varslet om at de kan få gebyr for å ha startet utbyggingen før tillatelsen var på plass. De har blant annet satt i gang bygging av transformatorfundamenter, kontrollbygg og mastestativer før konsesjonen ble gitt.

Green Mountain har frist til 13. mars for å uttale seg om varselet. Før det kan NVE ikke si noe om størrelsen på det eventuelle gebyret. Riving er ikke aktuelt så lenge selskapet har fått konsesjon, ifølge NVE.

Anlegget består av totalt fem datasenterbygg, hvert med en kapasitet på 30 megawatt, til sammen 150 megawatt. Dermed vil anlegget på årsbasis bruke nesten 1 prosent av strømmen som produseres i Norge.

(©NTB)

Flere nyheter: