Menu
Omfanget av den angivelige Starlink-bruken til Russland er ukjent, men Ukraina sier at det begynner å bli systematisk. Foto: Sergei Ilyin / AP / NTB

Ukraina: Har bevis for at Russland bruker Elon Musks Starlink-teknologi

Ukraina sier de har bevis for at russiske styrker bruker Elon Musks Starlink-teknologi på slagmarken.

Av NTB | 11.02.2024 10:42:08

Politikk: Ukrainas forsvar har publisert et lydklipp som de sier beviser at russiske soldater har brukt Starlink-systemer for å kommunisere.

Starlink er en satellittbasert internettjeneste fra SpaceX, som er eid av Musk. I samtalen snakker soldatene om utplassering av Starlink på fronten øst i Ukraina, ifølge det ukrainske forsvaret.

Ukraina uttaler seg ikke om omfanget av russernes angivelige Starlink-bruk eller hvordan de skal ha skaffet utstyret. En talsperson sier imidlertid at bruken begynner å bli systematisk.

– Hvis SpaceX får vite at en Starlink-terminal brukes av en sanksjonert eller uautorisert aktør, undersøker vi påstanden og iverksetter tiltak for å deaktivere terminalen hvis det blir bekreftet, skrev de.

Musk har blitt anklaget for å slukke Starlink-nettet for å forhindre ukrainske angrep på russiske styrker. I februar i fjor forbød han Ukraina å bruke Starlink i angrep.

SpaceX uttaler at de ikke selger utstyr til russiske myndigheter eller landets militære. Internett-terminalene kan ikke brukes i Russland, uttalte de torsdag.

Også Ukraina har benyttet seg av teknologien og har tusenvis av internett-terminaler. Mange av terminalene var en gave fra Musk, men de fleste var det land som USA og Frankrike som finansierte.