Menu
Det er dronning Sonja som skal åpne Bodø 2024 under den offisielle lanseringsfesten lørdag ettermiddag. Foto: Javad Parsa / NTB

Dronningen åpner ballet når Bodø blir Europas første arktiske kulturhovedstad

For første gang er det en by nord for Polarsirkelen som er europeisk kulturhovedstad. Når festen starter i Bodø lørdag, er det dronning Sonja som åpner ballet.

Av NTB | 03.02.2024 07:02:03

Kultur og underholdning: – Det er en stor nasjonal begivenhet at Bodø er europeisk kulturhovedstad, og det vil forhåpentligvis sette byen og fylket enda tydeligere på det kulturelle kartet, sier dronning Sonja til Avisa Nordland i forkant av åpningen.

Hun har kongelig beskytterskap for kulturprosjektet Bodø 2024. Gjennom året skal det holdes over 1000 kulturarrangement i den nordnorske byen, som ligger hele 67 grader nord.

At Bodø er europeisk kulturhovedstad er også første gang noensinne at en arktisk by får pryde seg med tittelen. Kulturprosjektet er det største i Nord-Norge noensinne, og det største i Norge på over ti år.

– Programmet er meget rikholdig og variert, og svært mange kunst- og kulturuttrykk er representert, sier dronning Sonja.

Den sveitsiske kunstneren Batia Suter stiller ut hos NŌUA, og maleren Håkon Bleken, en av Norges fremste samtidskunstnere, har utstilling hos Bodøgaard.

I tillegg åpner prosjektet Árran360˚, verdens største lavvo med filmlerret langs hele innerveggen. Prosjektet er en hybrid av urfolksfortellinger og innovativ filmteknologi, ifølge Avisa Nordland.

Statsministeren, sametingspresidenten og EUs ambassadør skal alle holde tale under den offisielle åpningen av kulturhovedstadsåret i Stormen konserthus på ettermiddagen.

Arktisk Filharmoni, Liv Andre Hauge, Joakim Rainer Petersen og Alexander Aarøen står for underholdningen. Før flere artister får slippe til i byen utover kvelden.

– Det store prosjektet er unikt, og rett og slett imponerende, sier dronningen.

Lanseringsfesten begynner allerede klokken 10 lørdag formiddag og vil vare inn i de sene nattestimene. Først på programmet er åpningen av det samiske markedet i Gulatings gamle lokaler i Glasshuset. Hos Bodø kunstforening åpnes utstillingen «Nordnorsken», som har turnert Nordland siden 1948, dørene klokken 12.

Når kulturfesten i nord braker løs er det heller ikke uten en storstilt gjesteliste. I tillegg til dronningen, er også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), sametingspresident Silje Karine Muotka og kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) til stede.

(©NTB)

Flere nyheter: