Menu
Det kan komme en ny influensatopp senere i vinter, melder FHI. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

FHI: To influensavirus i utbrudd – kan bli ny sykdomstopp på senvinteren

Sesongens influensautbrudd ble spådd å nå en topp rundt nyttår, men to separate utbrudd kan gi en ny smittetopp på senvinteren.

Av NTB | 04.01.2024 13:19:52

Medisin og helse: Influensautbruddet er allerede godt i gang. Det var en økning i antall positive tester fra uke 51 til 52, og andelen positive tester gikk fra 13 til 16 prosent.

Til sammenligning mot fjoråret er det en nedgang fra 25 prosent.

– Det er hovedsakelig influensavirus A som påvises. Blant disse er det nå omtrent like mye subtype H1N1 som H3N2, med en gradvis økende forekomst av H3N2, som kan være i ferd med å komme i flertall. Vi har med andre ord to influensavirus i utbrudd samtidig, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin ukerapport.

– Fallende andel positive fra uke 51 til uke 52 hos barn i skolealder kan være et første tegn på slik utvikling, skriver de i rapporten.

Samtidig peker FHI på at det kan bety at det kan bli en ny influensatopp senere på sesongen.

– Vi kan i så fall ikke se bort fra en ny tilvekst senere i januar og ny topp på senvinteren, heter det.

– Antallet nye innleggelser med laboratoriebekreftet covid-19, har gått ned de siste to ukene. I uke 52 var det 562 innleggelser, etter 599 i uke 51 og 752 i uke 50, opplyser FHI.

Foreløpig er det registrert 53 korona-assosierte dødsfall i uke 52, men tallene ventes oppjustert for de siste ukene.

I tillegg økte dødeligheten den siste uken før jul og ligger høyere enn ventet nivå for denne tiden av året, men betydelig lavere enn for samme periode i 2022.

De understreker at den videre utviklingen er usikker, men det har i tidligere sesonger vært vanlig med fallende trend i første halvdel av januar.

FHI-rapporten tar også for seg koronaviruset. Her antar FHI at det er en nedgang, men det er også noe usikkerhet her grunnet endringer i rapporteringen i juleferien.

Antall innlagte med luftveisinfeksjoner er lavere enn målt mot fjoråret, men det ligger fortsatt høyere enn de siste sesongene før pandemiens start.

(©NTB)

Flere nyheter: