Menu
Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB

Biogass-gründer vil prøve på nytt etter Stord-fiaskoen

Den tidligere Renovo-sjefen, Jan Kåre Pedersen, har planer om å prøve på nytt etter biogass-fadesen på Stord. Nå er naboene redde for de samme luktproblemene som på Stord.

Av Egil M Solberg | 23.12.2023 21:59:13

Biogass: Denne gang skal det etableres et biogassanlegg på Mosterøy noen kilometer sør for Mortavika.

Anlegget vil koste 400 millioner kroner og skal produsere strøm, varme og drivstoff.

Pedersen er kjent for å ha vært med på å bygge opp biogassanlegget på Stord, som har vært preget av kontroverser. Anlegget ble stengt i oktober i år på grunn av lav lønnsomhet.

Pedersen sier til Aftenbladet at de planlegger å bruke en helt annen teknologi på Mosterøy enn teknologien som ble brukt på Stord.

Pedersen avviser at det vil bli de samme luktproblematikken som plaget anlegget på Stord.

Det er sendt ut nabovarsel og innkalt til et informasjonsmøte for naboer. Deretter vil en søknad om rammetillatelse utarbeides på bakgrunn av tilbakemeldinger.

– Går alt vår vei så håper vi å komme i gang med gravingen en gang mellom påske og 1. juni. Deretter vil det ta 12 måneder å bygge ut anlegget. Så først på senhøsten 2025 ser vi for oss en åpning, opplyser Pedersen til avisa.

Gigantisk tapsprosjekt

Biogass har blitt løftet frem som et satsingsområde av norske myndigheter og flere prosjekter har fått lukrative statlige støtteordninger. Under den storstilte åpningen av anlegget på Stord i fjor, var statsminister Jonas Gahr Støre selv til stede.

I tillegg til store utfordringer på Stord, gikk et anlegg i Båtsfjord i Finnmark konkurs med over 13 millioner i gjeld i oktober i år.

Flere nyheter: