Menu
Tusenvis av mennesker samlet seg i Beograd i protest mot parlaments- og lokalvalget. Foto: Marko Drobnjakovic / AP / NTB.

Store protester i Serbia etter anklager om valgfusk

Flere tusen tilhengere av Serbias opposisjon demonstrerte i Beograd etter flere rapporter om uregelmessigheter og stemmekjøp i det serbiske valget.

Av NTB | 18.12.2023 21:49:40

Krig og konflikter: Regjeringspartiet SNS og president Aleksandar Vucic gikk seirende ut av parlaments- og lokalvalget søndag. Ifølge en endelig, men usertifisert opptelling fra landets valgmyndigheter, vant SNS valget med 46 prosent av stemmene.

De anklages av opposisjonen for blant annet kjøp av stemmer. Også utenlandske observatører har kritisert gjennomføringen av valget.

I hovedstaden Beograd samlet tusenvis av mennesker seg mandag kveld i protest utenfor de statlige valgmyndighetene og ropte «tyver».

På et tidspunkt brøt demonstrantene gjennom et gjerde som omringet bygningen.

– Valgdagen gikk rolig for seg, men var preget av enkelte tilfeller av vold, uregelmessigheter i saksbehandlingen og hyppige beskyldninger om organisering og bussing av velgere for å støtte regjeringspartiet i lokalvalgene, sier observatørene, som inkluderer representanter for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

– Det ble observert flere tilfeller av alvorlige uregelmessigheter, blant annet kjøp av stemmer og fylling av valgurner, legger de til.

Tyskland reagerer kraftig.

– Serbia har stemt, men OSSE har rapportert om misbruk av offentlige midler, skremming av velgere og tilfeller av stemmekjøp. Dette er uakseptabelt for et land med kandidatstatus til EU, heter det fra utenriksdepartementet i Berlin.

Uregelmessigheter ble også rapportert av lokale valgobservatører og uavhengige medier i Serbia.

SNS avviser anklagene om valgfusk.

Vucic, som har sittet ved makten siden 2012, har avvist kritikken fra sine motstandere om at regjeringen hans har innskrenket demokratiske friheter.

Opposisjonskoalisjonen Serbia mot vold fikk 23,5 prosent av stemmene mot SNS’ 46 prosent, ifølge valgmyndighetene.

Resultatene er imidlertid ikke sertifisert ennå.

Internasjonale observatører mener det var preget av «uregelmessigheter».

Opposisjonsledere har levert inn formelle klager om valgfusk.

(©NTB)

Flere nyheter: