Menu
KAOSKAMERATENE: Karmøy skal videreføre Arbeiderpartiets politikk med Høyre sin nye ordfører Leiv Arne Marhaug (H). Her sammen med tidligere ordfører Jarle Nilsen (Ap). FOTO: Karmøy kommune

Stor spenning foran kommunestyremøtet

Det er knyttet stor spenning til kommunestyremøte på Karmøy i kveld. Et nytt budsjett uten penger til en politisk resurs er ventet å bli presentert.

Av Egil M Solberg | 18.12.2023 12:43:52

Politikk-kommentar: Dersom budsjettet ikke blir godkjent med et flertall i kommunestyret i kveld, vil det være vanskelig å få dette vedtatt før nyåret og kommunen vil komme i en vanskelig situasjon.

Det handler om habilitet og hvem som kan stemme for et budsjett hvor det bevilges betydelig med penger til et konkret parti, her Arbeiderpartiet. Opposisjonen mener, og har fått gjennomslag for, at representanter for Arbeiderpartiet da ikke kan stemme over budsjettet. Dermed er det ikke lenger flertall for budsjettet.

Det var etter kaos-kommunestyremøtet sist mandag et krisemøte med opposisjonen, hvor flertallet innrømmet habilitetsproblemet. Det ble imidlertid ikke noe enighet.

Det er derfor ventet at det i kveld legges frem et budsjett uten den politiske resursen til Arbeiderpartiet. Da kan arbeiderpartiet stemme for budsjettet. Problemet er da at partiet i realiteten sier fra seg et sentralt punkt i samarbeidsavtalen med de andre partiene, nemlig den såkalte politiske resursen, tiltenkt tidligere ordfører Jarle Nilsen (Ap).

Nilsen vil da stå uten jobb og inntekt fra nyttår og må melde seg arbeidsledig hos NAV, eller finne seg et annet arbeid.

At denne sentrale delen av samarbeidsavtalen bortfaller, vil også kunne få konsekvenser for flertallssamarbeidet. I ytterste konsekvens kan vi nå se at arbeiderpartiet trekker seg fra samarbeidet og kaoset er komplett.

Når den politiske resursen tas ut av budsjettet nå, vil det uansett være lite sannsynlig at stillingen for Nilsen vil komme inn i et forslag på nyåret. Situasjonen er den samme selv om denne delen av budsjettet utsettes.

Flertallskoalisjonen må ta inn over seg at det ikke kommer til å bli noe av den politiske resursen, så lenge de ikke har flertall for å gjennomføre dette. Det er situasjonen når representanter fra Arbeiderpartiet blir inhabile i avstemningen av et slikt forslag.

Så kan de kalle den politiske resursen for en stilling eller et tillitsverv, men uansett hvordan de prøver å komme rundt habilitetsproblemet, vil de møte mye av de samme problemstillingene.

Kaller de dette for en stilling, må denne stillingen lyses ut og vedkommende som ansettes må være objektiv politisk – det er ikke Nilsen eller noen som per i dag er representanter for Arbeiderpartiet. Den samme utfordringen får man med et tillitsverv.

Derfor kan jeg ikke se at det er noe realisme i å få opp en politisk resurs i Karmøy, slik samarbeidsavtalen legger til grunn. Så hva skjer da?

Vi kjenner også til at Jarle Nilsen er ønsket i en rolle sentralt i partiet. Han har signalisert tidligere at forslaget om 590.000 i årslønn ikke er nok for han. Får han da et bedre tilbud med nye utfordringer, er det gode muligheter for at han tar en slik jobb. Hva skjer da?

Slik fremstår teksten i sakspapirene om temaet til i kveld:

Fra og med 01.02.2024 skal det politiske arbeidet i kommunen bli styrket med 50%. Denne frikjøpte ressursen tildeles Arbeiderpartiet. Arbeidet skal utføres i tett samarbeid og etter oppdrag fra politisk ledelse. Naturlige arbeidsoppgaver vil være:

· Gi råd/støtte til ordfører, varaordfører og partienes gruppeledere i deres daglige arbeid
· Følge opp politiske saker som har særskilt betydning for Karmøy kommune og Haugalandet i fylkestinget, rogalandsbenken, Stortinget og departementene
· Jobbe politisk tett med næringslivet og deres organisasjoner for å sikre arbeidsplasser og legge til rette for flere arbeidsplasser i kommunen og regionen
· Delta i kommunes eierskapsutvalg (forutsatt at det vedtas opprettholdt)
· Eventuelt etter fullmakt representere i eiermøter, årsmøter/generalforsamlinger. I tillegg følge tett opp selskaper/samarbeid der kommunen ikke er majoritetseier eller har negativt flertall
· Være sentral i det videre politiske arbeidet med samfunnsplanen og revidering av kommuneplanens arealdel

Dette forslaget må tas inn i Forskrift om folkevalgtes godtgjøring og velferdsgoder for Karmøy Kommune.

Flere nyheter: