Norges Henny Ella Reistad under semifinalen i håndball-VM mellom Danmark og Norge i Jyske Bank Boxen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Norge til VM-finale i håndball: Vill snuoperasjon ga 29-28 over Danmark

Henny Ella Reistad og de norske håndballjentene leverte et gyllent comeback mot Danmark og sikret VM-finale med 29-28. Det måtte thriller-ekstraomganger til.

Av NTB | 15.12.2023 19:30:08

Sport: Sanna Solberg-Isaksen ga Norge ledelsen 23-22 et halvt minutt før slutt.

Men samme spiller ble avblåst i andre enden av banen etter 59.57. Straffekastet gikk i mål til 23-23.

Dermed måtte det ekstraomganger til.

Mot slutten av kampen trøblet sekretariatet stort med tidtakersystemet, og det ble et langt opphold med under minuttet igjen.

– Dette er en skandale. Dette er ordentlig pinlig for mesterskapet, sa Viaplay-kommentator Daniel Høglund.

Norge lå under med fem og seks mål en rekke ganger. Ved pause var store deler av de 12.500 tilskuerne i Boxen-hallen seierssikre på stillingen 14-9.

Men tittelforsvarer Norge har en særegen evne til å snu det som lukter av tap til seier. Og på veien ble publikum og TV-seere servert en thriller.

Reistad var meget sentral i vendingen sammen med et skjerpet norsk forsvar og keeper Silje-Solberg-Østhassel.

Tre raske mål av det norske laget gjorde at danskenes ledelse plutselig var nede i to mål med 26 minutter igjen å spille.

Ni minutter før slutt ledet Danmark 21-20.

Norge kom til semifinalen med en strålende statistikk fra mesterskap (OL, VM og EM): 23 ganger har de norske håndballjentene spilt gullkamp siden 1997.

Den 24. venter søndag.

Ikke lenge etter sto det 5-1 etter fire mål av strekspiller Kathrine Heindahl. Det norske midtforsvaret kom ikke opp på godt nok nivå.

Danmarks keeper Althea Reinhardt dominerte førsteomgangen helt. I tillegg bommet Norge på to straffekast og også åpent mål.

Reinhardt er til daglig under vingene til den norske keepertreneren og Viaplay-eksperten Ole Erevik.

Danskene gikk opp i 8-4 etter en merkelig dommeravgjørelse. Den fikk Norges landslagssjef Thorir Hergeirsson til å gestikulere for fullt mot det bosniske dommerparet.

Katrine Lunde startet i det norske målet, men ble tatt av banen etter 16 minutter til fordel for Solberg-Østhassel.

For et år siden snudde Norge EM-finalen mot danskene etter å ha ligget bak ved halvtid. Historien gjentok seg i Herning.

Siden da står Norge med 13 titler i OL, VM og EM.

Senere fredag møtes Sverige og et sykdomsplaget Frankrike i den andre semifinalen.

– Vi ser et dansk lag som spiller Norge ut av hallen, sa Viaplay-kommentator Daniel Høglund på stillingen 4-1 til Danmark.

Danmark dominerte kvinnehåndballen fullstendig på deler av 1990- og 2000-tallet, men har ikke vunnet et gull siden 2004-OL.