Menu
13 journalister er drept på jobb i Gaza i år. Ifølge Reportere uten grenser (RSF) er det reelle tallet 56, men det er ikke dokumentert at det skjedde i forbindelse med jobb. Her er israelske soldater fotografert inne i Gaza by i forrige uke. Foto: Moti Milrod / AP / NTB

Rapport: 45 journalister drept på jobb i år – 13 i Gaza

45 journalister har blitt drept på jobb fra 1. januar til 1. desember i 2023, ifølge Reportere uten grenser (RSF). Tallet er det laveste på over 20 år.

Av NTB | 14.12.2023 07:29:43

Krig og konflikter: Egentlig er 56 journalister drept mens de var på jobb i Gaza, men RSF har ikke klart å dokumentere at de ble drept i forbindelse med arbeidet, står det i rapporten.

– Blant sivile i Gaza betaler journalister en høy pris, sier generalsekretær Christophe Deloire i Reportere uten grenser.

Deloire sier videre at RSF har sendt inn en klage til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for å avklare om journalister har blitt bevisst angrepet.

Selv om mange journalister er drept på Gazastripen, er årets rapport fra RSF hyggeligere lesning enn på mange år. Vi må tilbake til 2002 for å finne et år med færre drepte (33).

Ifølge RSF skyldes det at sikkerheten for journalister generelt har blitt bedre, og at den kraftige økningen i antall drepte journalister i forbindelse med krigene i Irak og Syria ser ut til å være over.

Mellom 2003 og 2022 ble rundt 600 journalister drept mens de var på jobb i de to landene.

I tillegg er betydelig færre journalister drept i Latin-Amerika i år. Seks i år mot 26 i 2022.

I år har 23 journalister blitt drept mens de rapporterte fra krigssoner. De aller fleste av dem har blitt drept mens de dekket krigen mellom Israel og Hamas.

2023 er også første gang på fem år at flere journalister er drept i krigssoner enn i fredelige områder.

(©NTB)

Flere nyheter: