Menu
Et såret barn på et sykehus i Rafah sør på Gazastripen. Bildet ble tatt tirsdag. Foto. Hatem Ali / AP / NTB

FN-koordinator: Helsevesenet i Gaza har kollapset

Helsevesenet på Gazastripen har brutt sammen, og området står overfor en folkehelsekatastrofe, sier FNs nødhjelpskoordinator i regionen.

Av NTB | 13.12.2023 11:11:22

Kriminalitet og rettsvesen: – Vi vet alle at helsevesenet er eller har kollapset, sier Lynn Hastings, FNs nødhjelpskoordinator for de okkuperte palestinske områdene.

– Vi har en oppskrift på epidemier og en folkehelsekatastrofe, føyer hun til i en uttalelse onsdag.

FN har gang på gang advart om at helsevesenet i Gaza har vært i ferd med å bryte sammen som følge av krigen som utspiller seg i det palestinske området.

En rekke sykehus er blitt utsatt for israelske luftangrep, og israelske styrker har stormet sykehus nord på Gazastripen.

FNs spesialrapportør for retten til helse, Tlaleng Mofokeng, sa for få dager siden at Israel fører en «krig uten opphør» mot helsevesenet på Gazastripen. Bakgrunnen var at en rekke sykehus ble bombardert av Israel.

– Som praktiserende lege kan jeg ikke forestille meg hva kollegaene mine i Gaza gjennomgår. De jobber mens kollegene deres og deres kjære blir angrepet. Mange er blitt drept mens de behandlet pasienter, sa han i en uttalelse publisert av FNs menneskerettskontor.

Siden krigen startet 7. oktober er hundrevis av helseinstitusjoner og ambulanser rammet av angrep.

Israel har vært villig til å slippe svært lite nødhjelp inn i den palestinske enklaven, og det har lenge vært mangel på både medisinsk utstyr, medisiner og strøm, som trengs for at sykehusene skal fungere.

Flere nyheter: