Menu
Donald Tusk holder en tale i nasjonalforsamlingen om den påtroppende regjeringens politikk. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB

Polens Donald Tusk ber om «full mobilisering» for Ukraina

Polens nyslåtte statsminister Donald Tusk krever at Vesten mobiliserer for fullt for å hjelpe Ukraina.

Av NTB | 12.12.2023 11:39:40

Krig og konflikter: Tirsdag holder Tusk en tale i nasjonalforsamlingen der han skisserer planene til den påtroppende regjeringen. Han har blitt statsminister i Polen etter at Mateusz Morawiecki ikke fikk nok stemmer i en tillitsvotering mandag.

– Kun et samlet Vesten kan hjelpe Ukraina med å vinne, sier Tusk.

Han sier det er smertelig å se at Volodymyr Zelenskyj må arbeide hardt for å overbevise verdensledere om å holde støtten ved lag. Blant annet er republikanerne i USA en bremsekloss i arbeidet med ny Ukraina-støtte.

– Høyt og tydelig vil vi kreve full mobilisering av den frie verden, den vestlige verden, for å hjelpe Ukraina i denne krigen, sier Tusk.

I talen slår Tusk også fast at Polen skal være en trygg og lojal Nato-alliert. Imidlertid sier han at Polen må være forberedt for å forsvare seg på egen hånd.

Han sier også at de skal jobbe videre med grensesikkerheten, uten at det skal gå på bekostning av menneskers verdighet.

Tusk, som har vært EU-president, ga imidlertid uttrykk for at EU-vedtak som svekker Polen, ikke kommer til å bli godtatt.

– Ingen kommer til å slå meg i EU, sier han.

PiS har hatt makten i Polen siden 2015, og de ble også største parti i valget i oktober. Men de klarte ikke å sikre flertall i nasjonalforsamlingen, og mandag fikk ikke avtroppende statsminister Mateusz Morawiecki nok stemmer i en tillitsvotering.

Tusk fikk oppdraget med å danne regjering samme dag. Han må gjennom en tillitsvotering før han etter planen blir tatt i ed onsdag av president Andrzej Duda.

Regjeringsskiftet innebærer en betydelig politisk endring for Polen. Siden 2015 har det nasjonalistiske Lov og rettferdighet (PiS) hatt makten, men nå kommer en mer progressiv og EU-vennlig regjering på plass.

Tusk kommer til å bringe hjem milliarder av euro fra Brussel, hevder han, med referanse til midlene som ble fryst av EU under landets forrige regjering.

(©NTB)

Flere nyheter: