Menu
Nobels fredspris 2023 tildeles iranske Narges Mohammadi for hennes kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og hennes kamp for menneskerettigheter og frihet for alle. Narges Mohammadi er fengslet i Iran, og prisen tas imot av hennes to barn Ali og Kiana og ektemannen Taghi Rahmani. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Reiss-Andersen: Mohammedi har betalt en høy pris

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen sier nobelprisvinner Narges Mohammedi har betalt en høy pris for fredsprisen.

Av NTB | 10.12.2023 13:19:50

Kriminalitet og rettsvesen: Benkeradene i Oslo rådhus er fylt til randen med kongelige, politikere og andre samfunnstopper samt fredsprisvinnerens familie og mange eksiliranere.

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen ankom sammen med kongefamilien. Etter en musikalsk innledning, tok hun ordet:

– Ved å fokusere på kvinners rettigheter har Narges Mohammadi satt søkelys på den universelle retten til likhet. Hun har kjempet mot restriksjoner som er innført for kvinner, som for eksempel tvungen bruk av hijab og andre tildekkende klær og andre typer forbud knyttet til sport, dans og aktivitet generelt. Iranske kvinner har færre rettigheter enn menn på alle livets områder, sier Reiss-Andersen.

– Hun har betalt en høy pris for sin menneskerettighets- og frihetsaktivisme. Hun har ikke kunnet gjøre karriere som fysiker og ingeniør. I flere tiår har hun blitt trakassert og hun har blitt arrestert 13 ganger, fortsetter hun.

(©NTB)

Flere nyheter: