Menu
USAs representant i FNs sikkerhetsråd sa fredag at amerikanerne er imot en umiddelbar våpenhvile på Gazastripen. Her leter palestinere etter en familie som antas å ha blitt drept i et israelsk angrep mot flyktningleiren Nusseirat på Gazastripen. Foto: Adel Hana / AP / NTB

USA er imot umiddelbar våpenhvile i Gaza

USA sier i FNs sikkerhetsråd at de motsetter seg et forslag om å kreve umiddelbar våpenhvile i Gaza.

Av NTB | 08.12.2023 18:09:49

Politikk: – Selv om USA tydelig støtter opp om en varig fred, der både israelere og palestinere kan leve i fred og sikkerhet, støtter vi ikke oppfordringene om en umiddelbar våpenhvile, sa Robert Wood, USAs viseambassadør til FN.

– Dette vil kun så frøene til den neste krigen, fordi Hamas ikke har noe ønske om varig fred slik at det kan bli en tostatsløsning, la han til.

Det ble fremmet av De forente arabiske emirater, og de 15 medlemslandene i forsamlingen skal etter planen stemme over det fredag.

Sikkerhetsrådet møttes etter å ha blitt innkalt av FNs generalsekretær António Guterres, som roper varsku om forferdelige forhold for sivile palestinere, og ber Sikkerhetsrådet jobbe for en humanitær våpenhvile

– Gazas folk ser ned i avgrunnen. Det internasjonale samfunnet må gjøre alt de kan for å gjøre slutt på lidelsen deres, sa han.

Reuters skriver at USA foreslo omfattende endringer til utkastet som var levert inn av De forente arabiske emiratene, blant annet en fordømmelse av Hamas’ angrep, men at dette ikke ble lagt inn i teksten.

Utkastet ble redigert, og det het deretter at både «de palestinske og israelske sivilbefolkningene må beskyttes i tråd med humanitær folkerett». I tillegg ble det lagt inn et krav om «umiddelbar og ubetinget løslatelse av alle gisler».

Et utkast til resolusjon som ligger på bordet, tar til orde for umiddelbar humanitær våpenhvile.

Vetomakten USA, som er Israels nærmeste allierte, har heller ikke tidligere støttet en våpenhvile for Gazastripen.

Flere nyheter: