Menu
Tysklands statsminister Olaf Scholz og finansminister Christian Lindner fotografert på vei inn til nye budsjettsamtaler i den tyske nasjonalforsamlingen Bundestag forrige uke. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Pengekaoset i Tyskland – regjeringen enig om ekstra budsjett

Den tyske regjeringen har godkjent et tilleggsbudsjett for 2023 i kjølvannet av finansieringsfloken som oppsto da en domstol slo hull i det føderale budsjettet.

Av NTB | 27.11.2023 17:49:48

Økonomi og næringsliv: – Det handler om å løse et potensielt lovbrudd som ville oppstått om vi ikke gjorde noe, heter det i en uttalelse fra det tyske finansdepartementet.

Tilleggsbudsjettets formål er å lovlig sikre Tyskland lån på rundt 45 milliarder euro, tilsvarende i underkant av 525 milliarder norske kroner.

Det skal dekke opp for midler som allerede har blitt brukt til å betale for energisubsidier, og for å støtte ofrene for storflommen i juli 2021.

For at tilleggsbudsjettet skal bli godkjent av underhuset i nasjonalforsamlingen Bundestag, må det erklære en «ekstraordinær nødsituasjon» og suspendere den konstitusjonelle gjeldsbremsen ut året.

Gjeldsbremsen er en del av den tyske grunnloven og pålegger staten lånerestriksjoner. Den er hjørnesteinen i planleggingen til den tyske regjeringen, men har blitt overstyrt de siste fire årene ettersom regjeringen har hatt ekstra kostnader knyttet til pandemien og Ukraina-krigen.

Domstolen slo fast at ubrukte midler som skulle brukes på å bekjempe koronakrisen, ikke kunne settes av til klimaprosjekter. Beslutningen innebar umiddelbar frysing av midlene og skrinleggelse av regjeringens budsjettplan.

– Med dette tilleggsbudsjettet for 2023 forholder vi oss til konsekvensene av dommen fra forfatningsdomstolen, sier finansminister Christian Lindner mandag.

Tyske gjeldsregler betyr imidlertid at regjeringen ikke bare kan kunngjøre flere milliarder i utgifter basert på lån.

Statsminister Olaf Scholz’ regjering ble tatt på sengen da landets forfatningsdomstol i forrige uke slo et 60 milliarder euro stort hull i det føderale budsjettet.

(©NTB)

Flere nyheter: