Bakerforening kritisk til at brød klassifiseres som ultraprosessert
Ultraprosessert mat har fått et dårlig rykte, og derfor er Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) kritisk til at brød har fått denne klassifiseringen.
Økonomi og næringsliv: Rune Valestrand i Baker- og Konditorakademiet mener at mediesaker om såkalt ultraprosessert mat kan føre til at folk tror det er usunt å spise brød, skriver BKLF i en pressemelding.
Grovbrød inneholder ingredienser som sammalt mel og fullkorn, noe helsemyndighetene råder oss til å spise mer av. Likevel har enkelte brød fått Nova-klassifisering som ultraprosessert.
Valestrand påpeker at brødene som kan kjøpes i butikken, ofte er fra industribakeri. Der brukes ingrediensene for å bedre holdbarheten.
– Brød som havner i kategorien ultraprosessert, inneholder som regel tilsetningsstoffene E300, E471, e472, enzymer og hvetegluten, sier han.
Ingrediensene brukes for å holde brødene myke lenger, for å holde brødet mer sammen og til å heve bedre, forklarer han videre.
Valestrand understreker at grovbrød er sunt uansett. Det begrunner han med at ingredienser som sammalt mel og fullkorn forebygger hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm.
(©NTB)