Menu
Konkurransetilsynet mener at Bokbasen har brutt konkurranseloven ved å legge til rette for informasjonsutveksling for forlagene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Konkurranseklagenemnda skroter gigantgebyr til forlagene

Konkurranseklagenemnda opphever Konkurransetilsynets vedtak om overtredelsesgebyr til norske forlag på til sammen 545 millioner kroner.

Av NTB | 23.11.2023 18:29:35

Økonomi og næringsliv: I 2020 varslet Konkurransetilsynet bøter på totalt 545 millioner kroner til landets fire største forlag og databasen Bokbasen. Årsaken var det tilsynet mente var et ulovlig prissamarbeid.

Bokbasen er en database som fungerer som infrastruktur for digitale løsninger i forlag, bokhandel, bibliotek og skole og inneholder praktisk talt samtlige norske boktitler.

Konkurransetilsynet mente forlagene har delt og mottatt konkurransesensitiv informasjon via Bokbasen Dette kan ifølge tilsynet ha gjort at forbrukerne har måttet betale høyere priser på bøker.

De fire forlagene som ble bøtelagt, Gyldendal, Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug, står for rundt 90 prosent av omsetningen i bokmarkedet.

– Det som er en vanlig praksis i andre land, ble av Konkurransetilsynet sett på som brudd på konkurranselovgivningen. Nå er vi veldig glade for at beskyldningene er tilbakevist av Konkurranseklagenemnda, sier hun.

Konkurransetilsynet la i sitt vedtak til grunn at forlagene hadde delt konkurransesensitiv informasjon i form av blant annet fremtidige priser gjennom Bokbasens bokdatabase og et abonnement som heter Mentor Forlag.

– I motsetning til Konkurransetilsynet, har ikke Konkurranseklagenemnda funnet at informasjonsdelingen gjennom abonnementet Mentor Forlag var deling av fremtidige priser, men av gjeldende eller veiledende priser, skriver Konkurranseklagenemnda i en pressemelding.

– Vi vil nå foreta en grundig gjennomgang av nemndas vedtak, sier Søreide.

I Cappelen er de glad for beslutningen

– Dagens avgjørelse er en bekreftelse på det vi har hevdet fra start: At påstandene om konkurransesamarbeid er grunnløse og bygger på en manglende forståelse av hvordan bransjen fungerer, sier administrerende direktør Sarah C.J. Willand i Cappelen Damm.

– Nå kan vi endelig legge den bak oss, og bruke alle krefter på å bringe bøkene og litteraturen ut til norske lesere.

Budskapet fra Gyldendal er det samme.

– Vi er fornøyde med at vi nå etter Konkurranseklagenemndas vedtak kan sette punktum for denne saken, sier konsernsjef Tørres Thuv i Gyldendal.

Konkurranseklagenemnda opplyser at de ikke vil kommentere innholdet i avgjørelsen.

Administrerende direktør Tone Løyland i Bokbasen sir de hele tiden stilte seg uforstående til anklagene og gebyret fra Konkurransetilsynet.

Konkurransedirektør Tina Søreide sier at saken nå er endelig avgjort.

Hun sier saken har vært belastende for en samlet bokbransje.

(©NTB)

Flere nyheter: