Menu
Et stort nordkoreansk flagg er spredt utover på Kim Il-sung-plassen i Pyongyang. Arkivfoto: ord-Koreas offisielle nyhetsbyrå via AP / NTB

Nord-Korea har trolig skutt opp satellitt

Nord-Korea har skutt opp en militær overvåkingssatellitt i sørlig retning, melder det sørkoreanske forsvaret.

Av NTB | 21.11.2023 15:49:37

Krig og konflikter: Tidligere tirsdag varslet Nord-Korea at landet kommer til å gjøre et nytt forsøk på å skyte opp en overvåkingssatellitt, etter to mislykkede forsøk i mai og august.

Ifølge meldingen skulle oppskytingen muligens skje onsdag. Men allerede tirsdag kveld lokal tid meldte det sørkoreanske forsvaret at Nord-Korea så ut til å ha skutt opp en militær overvåkingssatellitt sørover. Både Sør-Korea og Japan ligger sør for Nord-Korea.

Tidligere på dagen sa Japans statsminister Fumio Kishida at han kom til å be Nord-Korea innstille oppskytingen. Han sa også at Japan ville gjøre alt for å forberede seg på «uforutsigbare situasjoner».

Like etter kom Sør-Koreas fiskeridepartement med et varsel til skip i området.

Noen timer senere ble innbyggerne i Okinawa sør i Japan bedt om å søke tilflukt. Oppfordringen ble senere avblåst.

Nord-Korea forsøkte å skyte opp en overvåkingssatellitt både i mai og august, men mislyktes begge ganger.

Etter at Russland gikk til krig mot Ukraina, har imidlertid russerne trappet opp samarbeidet med Nord-Korea for å sikre seg våpenstøtte.

Sørkoreansk etterretning meldte tidligere i november at Nord-Koreas neste satellittoppskyting kan bli mer vellykket enn de første ettersom landet har fått teknologiske råd fra Russland i bytte mot våpenleveranser.

Japans kystvakt publiserte samme dag et varsel på sin nettside om at oppskytingen kan finne sted mellom 22. november og 1. desember.

Både Japan, Sør-Korea og USA har bedt den isolerte, autoritære staten om å stanse forsøkene og vist til at det bryter med en rekke FN-resolusjoner. Landet har i årevis hatt et atomvåpenprogram som gjentatte ganger er blitt fordømt i FNs sikkerhetsråd.

(©NTB)

Flere nyheter: