Menu
Et bilde fra en video offentliggjort av IDF onsdag etter at de israelske soldatene rykket inn på Shifa-sykehuset i Gaza by. Foto: IDF via AP / NTB

Israelske soldater er fortsatt på Shifa-sykehuset – 24 pasienter skal ha dødd

Israelske soldater fortsetter letingen på tredje dagen etter tunneler og informasjon om gisler på Shifa-sykehuset i Gaza by, bekrefter en talsperson for IDF.

Av NTB | 17.11.2023 21:39:42

Krig og konflikter: – De har ikke funnet noe, sier legen Ahmed El Mokhallalati, som fredag ettermiddag fortalte til nyhetsbyrået Reuters at soldatene fortsatt er på sykehuset.

Han advarer også om at mat og vann er i ferd med å ta slutt, og at forsyningene soldatene har gitt dem, er svært små.

Shifa-direktør Muhammad Abu Salmiya beskriver sykehuset som et stort fengsel og en massegrav.

– Vi har ingenting igjen, ikke strøm, mat eller vann. Et liv går tapt for oss hvert minutt som går. I natt mistet vi 22 mennesker, sier sykehusdirektøren til Al Jazeera.

Ifølge Gazas helsedepartement har 24 pasienter ved ulike avdelinger dødd på Shifa-sykehuset de siste to døgnene ettersom livsviktig medisinsk utstyr har sluttet å virke på grunn av strømbrudd.

Israel har sagt at de vil sende hjelp for å redde 36 babyer som tidligere lå i kuvøse. Men ifølge ansatte har ikke israelerne sluppet inn noen meningsfull hjelp til verken babyene, flere hundre andre pasienter eller de tusenvis av palestinerne som har søkt tilflukt på sykehusområdet.

Tilstanden er svært alvorlig for fem babyer, ifølge Shifa-direktør Salmiya.

– Vi prøver å holde dem i live, har pakket dem inn i cellofan og lagt varmeflasker ved siden av dem for å holde dem i live, sier han til Al Jazeera.

Israel og USA hevder Hamas har en kommandosentral under Shifa-sykehuset. Så langt er det ikke fremlagt noen bevis for påstanden, som avvises av både sykehusansatte og Hamas. Den palestinske gruppen bedyret også fredag at verken israelske gisler eller krigsfanger holdes fanget på sykehus på Gazastripen.

I en uttalelse fredag hevder Hamas’ væpnede fløy Qassam-brigadene i stedet at israelske gisler er overført til «omsorgssentre» for behandling på grunn av at de lider av alvorlige tilstander og for å redde livene deres.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har hevdet at noen av gislene kan ha blitt holdt fanget på Shifa-sykehuset. Anklagen var blant begrunnelsene for at israelske soldater onsdag rykket inn på Gazastripens største sykehus.

Ingen gisler eller krigsfanger ble funnet, men den israelske militæraksjonen på sykehuset pågikk fredag altså fortsatt. IDFs talsperson sier de leter etter tunneler og informasjon om gislene.

– Bildene fra den israelske militæroperasjonen på Shifa-sykehuset i Gaza ryster meg dypt. Aksjonen forverrer den allerede forferdelige situasjonen for både pasienter og helsepersonell, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Fredag ble Al-Ahli, det siste sykehuset som fortsatt er i full drift på Gazastripen, tvunget til å stenge sin kirurgiske avdeling da den gikk tom for anestesi. Den britisk-palestinske kirurgen Ghassan Abu Sitta forlot sykehuset og forteller at han bestemte seg for å flykte sørover til fots.

– Det har vært et levende mareritt – å forlate 500 sårede i den visshet om at det ikke er noe du kan gjøre for å hjelpe dem. Det er det mest hjerteskjærende jeg noensinne har måttet gjør, sier Abu Sitta til nyhetsbyrået Reuters på telefon.

Ansatte ved Shifa-sykehuset forteller at ett prematurt spedbarn døde på sykehuset fredag. Det er det første babydødsfallet på Shifa siden soldatene rykket inn onsdag. Minst tre spedbarn døde i dagene før da kuvøsene sluttet å virke fordi strømmen forsvant mens sykehuset var beleiret av israelske styrker.

Israel sier at soldatene har funnet et kjøretøy med et stort antall våpen på sykehusområdet, samt det som skal være en utendørs tunnelinngang på sykehusets område. Soldatene har også funnet likene av to bortførte israelere i nærheten, men ikke inne på Shifa-sykehusets område, ifølge den israelske hæren IDF.

Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) tok rundt 240 soldater og sivile til fange under angrepet på Israel 7. oktober.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er dypt rystet over bildene fra Shifa-sykehuset.

Flere nyheter: