Menu
President Joe Biden (t.v.) og Kinas president Xi Jinping møttes onsdag. Biden sa på forhånd at han vil «gjenoppta normal kommunikasjon» mellom landene. Foto: Doug Mills / The New York Times / Pool / AP / NTB

Biden til Kinas president: – Viktig at vi forstår hverandre

Presidentene Joe Biden og Xi Jinping forsikret at de vil unngå åpen konflikt mellom USA og Kina da de møttes for første gang på over et år.

Av NTB | 15.11.2023 22:39:39

Politikk: Toppmøtet foregår onsdag i California, på en eiendom utenfor San Francisco der de første episodene av TV-serien «Dynastiet» i sin tid ble spilt inn.

En smilende Joe Biden tok imot den kinesiske lederen da han trådte ut av en svart limousin.

– Det er avgjørende at vi forstår hverandre fullt ut, sa den amerikanske presidenten til Xi.

– Vi må sikret at konkurranse ikke blir til konflikt, la han til.

– Jorda er stor nok til at begge landene kan lykkes, sa Kinas president.

For to store land som USA og Kina er det ikke et alternativ å snu ryggen til hverandre, ifølge Xi.

I forkant var det varslet at presidentene skulle drøfte både handel, sanksjoner, Taiwan, Ukraina, Nord-Korea og krigen mellom Israel og Hamas. Også klimaendringene, rusmidler og såkalt kunstig intelligens (KI) står på dagsordenen, ifølge Biden.

Både amerikanske og kinesiske kilder har dempet forventningene i forkant av samtalene.

Men det er håp om at landene kan enes om å gjenopprette en direktelinje mellom sine militære ledere. Kanskje kan det også komme et gjennombrudd knyttet til det narkotiske stoffet fentanyl.

Amerikanske myndigheter har tidligere anklaget Kina for å bidra til omfattende rusmisbruk i USA. I Kina produseres kjemikalier som brukes til å lage fentanyl, som smugles inn i USA i store mengder.

Også Xi understreket at konflikt og konfrontasjon må unngås. Han sa at det vil ha utålelige konsekvenser for begge land.

Møtet mellom Biden og Xi skjer i forbindelse med et toppmøte for landene i Samarbeidsforumet for Asia og Stillehavsregionen (Apec).

Flere nyheter: