Menu
IOC-president Thomas Bach frykter idretten skal bli offer for politisk innblanding. Foto: Rafiq Maqbool / AP / NTB

IOC-sjefen bekymret for framtiden: – Idrettens selvstendighet er truet

Politisk innblanding er en stor trussel for idretten og den olympiske bevegelsen, mener IOC-president Thomas Bach.

Av NTB | 14.11.2023 10:19:57

Politikk: Budskapet kom fram i en tale tyskeren holdt i et forum for internasjonale særforbund. Bach pekte på at det er viktigere enn noen gang at idretten står samlet.

– Idrettens selvstendighet er truet. Handlingene til splittende, politiske krefter vil i praksis kunne overta rollen dere har som internasjonale forbund. Noen ønsker å bestemme hvilke utøvere som stiller i gitte konkurranser, mens andre vil bestemme hvor konkurransene finner sted. Det er også noen som vil ha sine egne politiske idrettsarrangementer.

– Særlig det siste vil bety en statlig overtakelse av internasjonal idrett. Lykkes de med det, vil din rolle og rollen til den olympiske bevegelsen bli utdatert, sa Bach fra talerstolen.

Han la til at reelle verdensmesterskap vil være umulig i en politisert idrett. Da vil konkurranser kun skje mellom likesinnede blokker, advarer IOC-toppen.

I talen forsvarte Bach utestengelsen av Russlands olympiske komité (ROC) fra tidligere i høst.

– Det måtte skje fordi de brøt integriteten til Ukrainas OL-komité ved å ta opp idrettsforbund i ukrainske regioner. Det var et klart brudd på OL-charteret.

(©NTB)

Flere nyheter: