Menu
Innen fredag må de to kamrene i Kongressen bli enige om en finansieringsløsning for å hindre at føderale etater skal gå tom for penger, noe som både vil ramme offentlige tjenester og flere millioner ansatte. Foto: Mariam Zuhaib / AP / NTB

Republikansk forslag for å unngå amerikansk nedstenging

Lederen for Representantenes hus har lagt fram et forslag for å hindre at offentlig sektor i USA stenger til uken. En oppskrift på mer kaos, sier Det hvite hus.

Av NTB | 12.11.2023 01:59:44

Politikk: Forslaget fra republikanske Mike Johnson innebærer at deler av den føderale statlige driften finansieres fram til 19. januar, mens andre deler får penger fram til 2. februar.

– Denne totrinnsløsningen er nødvendig for å sette republikanerne i Huset i best mulig posisjon til å kjempe for konservative seire, sier Johnson.

– Dette er bare en oppskrift på mer republikanske kaos og flere nedstenginger. Republikanerne i Huset kaster bort viktig tid på et useriøst forslag som er blitt avvist av medlemmer i begge partiene, sier talsperson Karine Jean-Pierre i en uttalelse fra Det hvite hus.

– Min motstand mot det rene forslaget Mike Johnson nettopp har kunngjort, kan ikke uttrykkes tydeligere. Det er 100 prosent rent. Og jeg er 100 prosent imot, skriver Roy på X. Han er av dem som ville ha inn krav om utgiftskutt for å forlenge finansieringen av offentlig sektor.

Den demokratiske senatoren Brian Schatz sier forslaget er unødvendig komplisert og at «alt dette tullet koster skattebetalerne penger».

Huset og Senatet – der demokratene har flertall – må bli enige om en finansieringsløsning Joe Biden kan godkjenne innen fredag for å unngå at pengene tar slutt. Uten nye bevilgninger må nasjonalparker stenge, en rekke tjenester og aktiviteter i føderal regi blir rammet og så mange som 4 millioner offentlige ansatte vil ikke få lønn som normalt.

Forslaget beskrives som «rent», det vil si at alle forslag om utgiftskutt og betingelser er skrelt bort. Republikanerne, som har flertall i underhuset i Kongressen, håper å kunne vedta forslaget tirsdag, men møter allerede motstand fra begge sider i politikken.

Chip Roy, som tilhører den mest konservative gruppen av republikanske representanter, har lite til overs for sine partifelles forsøk på å komme opp med et alternativ til korttidsfinansieringen som tidligere er brukt for å unngå nedstenging.

(©NTB)

Flere nyheter: