Menu
Palestinakomiteens leder Line Khateeb mener Utenriksdepartementet (UD) må få oversikt om norsk-israelere som kan ha tatt del i krigsforbrytelser i Gaza. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Palestinakomiteen: UD må følge med på norsk-israelere i Gaza

Leder i Palestinakomiteen Line Khateeb mener Utenriksdepartementet (UD) må få oversikt om norsk-israelere som kan ha tatt del i krigsforbrytelser i Gaza.

Av NTB | 06.11.2023 12:23:19

Kriminalitet og rettsvesen: NRK får bekreftet at flere norsk-israelere har fått innkallelse fra IDF, og at det er nordmenn som har reist ned.

Kripos sier de ikke har noen oversikt over hvem som reiser ned til Israel og kjemper for innkallelse fra det israelske militæret IDF – og at det ikke er ulovlig for norske statsborgere å kjempe på vegne av andre stater.

– Vi har ikke mandat til å skaffe oss en slik oversikt. Vi må ta imot konkret informasjon og vurdere den konkret opp mot den konflikten den skal ha begått i, sier Solstad.

Khateeb sier de vet fra krigen i 2009 og 2014 at det israelske forsvaret begikk krigsforbrytelser og at nordmenn bidro til krigsinnsatsen her.

– Mangelen på oversikt og oppfølging gjør at man ikke kan dokumentere om nordmenn deltok i disse krigsforbrytelsene, sier Khateeb.

Ifølge UD befinner det seg rundt 250 norske statsborgere seg på Gazastripen. Khateeb frykter disse kan bli ofre for krigshandlinger der norsk-israelere er involvert.

(©NTB)

Flere nyheter: