Menu
Stephen Curry (til h.) og Draymond Green feirer etter at Currys skudd 0,2 sekund før slutt ga Golden State Warriors 141-139-seier over Oklahoma City Thunder da NBAs nye ligacup ble lansert lørdag. Foto: Nate Billings, AP / NTB

NBAs omstridte «ligacup» i gang – skal lyse opp i høstmørket

Tenk deg at ligacupkamper teller på Premier League-tabellen og at fargen på gresset forteller publikum hvilke turneringer kampen inngår i. Velkommen til NBA.

Av NTB | 04.11.2023 14:02:37

Sport: De første kampene i det som offisielt heter NBAs «In-Season Tournament» ble spilt fredag. Verdens fremste basketballserie har latt seg inspirere av fotballen og besluttet å kåre en mester også underveis i sesongen, ikke bare etter 82 kamper for hvert lag og så et langvarig sluttspill.

Pokalen det skal spilles om i Las Vegas i desember heter NBA Cup, og det er i praksis en ligacup med innledende gruppespill. De 30 lagene er delt inn i seks grupper à fem lag, og alle møter alle i hver gruppe, med kamper tirsdager og fredager i november. De seks gruppevinnerne og to beste toerne går til kvartfinaler 4. og 5. desember, og vinnerne møtes i Las Vegas for å gjøre unna semifinaler 7. desember og finale to dager senere,

Bortsett fra finalen teller samtlige kamper på grunnserietabellen.

– Vi gir spillere og klubber en ny tittel å vinne, engasjerer tilhengerne på en ny måte og hever interessen for første del av grunnserien, sier NBA-visepresident Joe Dumars.

– For å være ærlig er det ingen som bryr seg om NBA Cup. Det er den store tittelen som er viktig, sier Memphis-spiller Marcus Smart.

Lagene bruker spesielle drakter i kampene som inngår i turneringen, og banedekket har annerledes farge og mønster enn vanlig, som et signal om at kampene har en betydning ut over effekten på grunnserietabellen.

– Tradisjoner skapes ikke over natta, sier NBA-sjef Adam Silver.

Ettersom ligacupkampene også er grunnseriekamper, opplever man ikke at klubbene stiller reservelag, slik mange Premier League-klubber gjør tidlig i den engelske ligacupen i fotball.

– Det føltes litt som en sluttspillkamp. Dette er bra gjort av NBA, for det er noen mørke dager i november. Kamper som denne hjelper, sa Warriors-spiller Draymond Green, som var årsak til at dommerne først underkjente vinnerpoengene fordi han rørte kurven mens ballen var på vei inn.

Så kom det fram at en hjemmespiller rørte nettet før Green rørte kurven, og til sist at ingen av berøringene hadde betydning for ballens ferd gjennom kurven.

NBA-mester Denver Nuggets vant også fredag, anført av Nikola Jokic. Han scoret 33 poeng og manglet én assist på trippel-tosifret i seieren over Dallas Mavericks. Det var ikke noe B-preg da den nye turneringen debuterte.

Spillerne har ikke vært like entusiastiske.

Den første kvelden med ligacupkamper fikk et høydepunkt da superstjernen Stephen Curry avgjorde 0,2 sekund før slutt med et skudd som ble godkjent først etter langvarig videogjennomgang, og som ga Golden State Warriors 141-139-seier over Oklahoma City Thunder.

(©NTB)

Flere nyheter: