Menu
Dette satellittbildet viser Jabalia etter tirsdagens angrep. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB

Hamas sier minst 195 palestinere er drept i Jabalia-angrepene tirsdag og onsdag

Til sammen er minst 195 palestinere drept i de israelske angrepene mot Jabalia på Gazastripen tirsdag og onsdag, ifølge Hamas.

Av NTB | 02.11.2023 00:12:17

Politikk: I tillegg ligger det rundt 120 savnede under ruinene, og minst 777 andre er såret, ifølge tallene som islamistgruppen Hamas la fram ved midnatt natt til torsdag.

Israel gjennomførte angrep mot Jabalia tirsdag. Der ble minst 50 mennesker drept og rundt 150 såret da et boligområde ble rammet, ifølge tall fra palestinske helsemyndigheter.

Det israelske forsvaret (IDF) har sagt at en kommandant navngitt som Ibrahim Biari, knyttet til Hamas’ angrep på Israel 7. oktober, og flere andre Hamas-krigere var i en bygning som ble lagt i grus. Ifølge IDF var Biari leder for en gruppe som kaller seg Den sentrale Jabalia-bataljonen, og som hadde tatt kontroll over sivile bygninger i flyktningleiren. Hamas har avvist dette. Opplysningene har ikke latt seg bekrefte av uavhengige kilder.

– Vi vet ikke hvor mange ikke-stridende som døde, sa han.

Onsdag gjennomførte Israel nytt angrep mot Jabalia, men det var uklart hvor mange som er drept eller såret i dette angrepet. Israels forsvar har ikke uttalt seg om onsdagens Jabalia-angrep.

Jabalia ligger i utkanten av Gaza by, i den nordlige delen av Gazastripen, som Israel har forsøkt å tømme for innbyggere i forkant av bakkeinvasjonen. Men hundretusener av palestinere har trosset advarslene og blitt værende i sine hjem.

– Gitt det høye antallet sivile døde og sårede samt omfanget av ødeleggelser som følge av Israels luftangrep på Jabalia flyktningleir, er vi alvorlig bekymret for at dette er uproporsjonale angrep som kan være krigsforbrytelser, står det i FN-uttalelsen.

FNs uttalelse viser til prinsippet om proporsjonalitet, som står sentralt i Genève-konvensjonene og som definerer reglene for krigføring. Sivile strukturer og mennesker må skjermes, men sivile dødsfall i en konflikt er ikke automatisk en krigsforbrytelse. Partene kan utføre angrep mot militære mål selv om de vet at sivile også kan bli rammet.

Et angrep som er bevisst rettet mot sivile er derimot ulovlig. Det samme er angrep der de sivile tapene er uforholdsmessig store, sammenlignet med den militære gevinsten.

Den internasjonale straffedomstolen ICC er den eneste uavhengige internasjonale juridiske myndigheten som etterforsker folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Israel er ikke medlem av ICC.

Det israelske militæret (IDF) har etter 7. oktober angrepet over 11.000 mål på Gazastripen, ifølge tall fra IDF.

Så langt er over 8800 mennesker drept i israelske luftangrep mot Gazastripen, mens 21.500 mennesker er registrert såret, ifølge Gazastripens helsedepartement.

Israel har uttalt at det er Hamas som er målet for krigføringen. Senest onsdag kveld sa Israels forsvarsminister Yoav Gallant at Hamas «må dø eller overgi seg uten vilkår».

– Det finnes ikke et tredje alternativ, sa Gallant i en TV-sendt tale.

New York Times og NBC News publiserte i forrige måned detaljer om at Hamas’ angrep mot Israel 7. oktober var nøye planlagt og at den opprinnelige hensikten var å skade sivile, blant dem barn, i Israel.

Hamad ble i et BBC-intervju i forrige uke spurt om hvordan han kan rettferdiggjøre at Hamas drepte sivile som sov i Israel. Hamad reiste seg, tok av seg mikrofonen og sa «Jeg vil stanse dette intervjuet».

Hamad er Hamas-toppen som den israelske fredsaktivisten Gershon Baskin planla et hemmelig møte med i Norge i 2022. Møtet skal ha blitt spolert da daværende utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ville varsle Israel.

Talsmann for det israelske militæret (IDF), Jonathan Conricus, sa onsdag at IDF er innforstått med meldinger om sivile dødsfall i tirsdagens angrep, men at antallet er ukjent.

Før Hamas la fram de siste tallene, uttalte FNs høykommissær for menneskerettigheter på X at det kan ha dreid seg om en krigsforbrytelse.

Hamas gikk til angrep på Israel 7. oktober. Rundt 1400 mennesker ble drept og om lag 240 ble tatt som gisler og fraktet til Gazastripen, ifølge israelske tall.

Hamas-toppen Ghazi Hamad sa i et intervju med libanesisk fjernsyn i forrige uke at 7. oktober-angrepet mot Israel bare vare begynnelsen. Han lovet i intervjuet å gjennomføre «et andre, et tredje, et fjerde» angrep, helt til Israel er «utslettet», skriver den israelske avisen Haaretz.

Flere nyheter: