Fransk jubel etter at Wendie Renard (ikke i bildet) ble matchvinner mot Norge i nasjonsligakampen på Ullevaal. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Kvinnelandslaget senket av selvmål og dødball: – Blandede følelser

Wendie Renards hodemål på hjørnespark ga Frankrike 2-1-seier over Norge i nasjonsligakampen på Ullevaal, etter et sterkt comeback av det norske laget.

Av NTB | 27.10.2023 22:42:56

Sport: Et uheldig selvmål av lagkaptein Maren Mjelde ga gjestene 1-0-ledelse i en første omgang det franske laget dominerte, men med en tent debutant Mimmi Löfwenius som en av de toneangivende kjempet Norge seg inn i kampen igjen og utlignet fortjent ved Marit Bratberg Lund etter et fint angrep.

– Det var stort å score mitt første landslagsmål på Ullevaal, sa venstrebacken etter å ha kjempet ballen i mål fra kort hold etter at hennes første forsøk endte i stolpen.

Ni minutter senere var Frankrike foran igjen. Salma Bacha tok hjørnespark fra høyre, og verken Sophie Román Haug eller Maria Thorisdottir nådde opp i duell med den enormt hodesterke stopperen Wendie Renard, som nikket ballen i lengste hjørne.

Etter den smellen greide ikke Norge å slå tilbake igjen, og Frankrike hadde flere store sjanser til å øke seiersmarginen. Norge ga seg aldri og hadde også muligheter på tampen.

– Jeg står her med blandede følelser. Det er dritkjipt å tape, men det var mye positivt også. Vi slapp til lite. Frankrikes mål kom på situasjoner vi kan gjøre noe med. For min del vet jeg allerede hva jeg ville gjort annerledes neste gang. Det var et pissmål, og det skal jeg luke bort, sa Maren Mjelde til NTB.

– Vi møtte et veldig sterkt lag og gjennomførte planen på en fin måte. Vi var litt preget i starten, med litt lite selvtillit, men vi spilte oss inn i kampen og spilte på oss selvtillit. Vi laget trøbbel for Frankrike, og det er godt gjort av spillerne, sa landslagssjef Leif Gunnar Smerud.

Med ett poeng på tre kamper er Norge sist i sin nasjonsligagruppe. Laget kan bli nødt til å slå både Portugal (hjemme) og Østerrike (borte) i månedsskiftet november-desember for å berge sin A-status. Rykker laget ned, vil veien til neste EM-sluttspill bli mer kronglete. Bare A-nasjoner kan kvalifisere seg direkte uten å gå veien om omspill.

– De siste kampene kan bli voldsomt viktige, og det er det jeg liker med Nations League. Det blir spennende for oss, for publikum og mediene. Rammen i dag var helt fantastisk, med mye publikum og veldig stemning, sa Smerud til NTB.

Etter å ha brukt 4-2-3-1-formasjon i sine to første kamper som vikarsjef for kvinnelandslaget sendte Smerud laget på banen i klassisk 4-4-2 med Haug og debutanten Löfwenius på topp, og deres samarbeid startet lovende. I det 4. minutt flikket Haug spissmakkeren gjennom. Löfwenius ble hardt presset og fikk ikke avsluttet, men hun tok seg til dødlinja og holdt på å finne Haug inne i målgården.

Julie Dufour ble spilt fram på venstresiden bak ryggen på Maria Thorisdottir og skar inn langs dødlinja før hun skjøt et innlegg inn i målgården, der Mjelde strakk ut foten og styrte ballen i eget mål. Kapteinen hadde til da vært på rett sted med en klareringsfot hver gang Frankrike truet med å skape farligheter, men denne gang ble det feil.

Etter å ha blitt løpende mellom det meste av omgangen, frisknet Norge til de siste ti minuttene av omgangen. I pausen ble det klart at Østerrike slo Portugal 2-1 og at Norge dermed var på sisteplass i gruppa.

I det 60. minutt kom utligningen etter at Thea Bjelde gjenvant ballen høyt på banen. Löfwenius la inn fra høyre, og Haug vant i lufta. Frida Maanum gikk i duell med Griedge Mbock Bathy, som nikket ballen rett til Marit Bratberg Lund slik at den norske venstrebacken kunne avslutte alene med keeper. Constance Picaud tok mye av farten av ballen, som rullet sakte mot mål. Lund fulgte opp og kjempet ballen over streken i duell med Kadidiatou Diani.

Gleden skulle ikke vare mer enn ni minutter før Frankrike ledet igjen, og det endte med norsk tap.

Returkampen spilles tirsdag på Stade Auguste-Delaune i Reims, der Norge spilte to av sine kamper i VM-sluttspillet i 2019 og vant begge (mot Nigeria og Sør-Korea).

– Jeg har kost meg hvert sekund på samlingen, og det var stort å debutere, men jeg vil vinne med disse jentene, så jeg håper tirsdag kommer fort, sa Löfwenius til NTB.

Motgangen fortsetter likevel for det norske laget, som definitivt vinket farvel til muligheten for deltakelse i OL-turneringen neste sommer, og som nå er i reell fare for å rykke ned fra A-nivået foran neste års EM-kvalifisering.

Frankrike dominerte banespillet fullstendig og satte det norske laget under press, men greide ikke å spille seg til noen sjanser før laget etter halvspilt omgang tok ledelsen på et norsk selvmål.