Menu
– Dette er en dyster dag for Maine, sa guvernør Janet Mills ta hun møtte pressen i Lewiston torsdag. Foto: Steven Senne / AP / NTB

Stor politijakt etter masseskyting i USA – 18 drept

Hundrevis av politifolk jakter på den antatte gjerningsmannen etter masseskytingen i en bar og en bowlinghall i delstaten Maine i USA. 18 personer er drept.

Av NTB | 26.10.2023 19:02:28

Politikk: Politiet har identifisert den antatte gjerningsmannen som 40 år gamle Robert Card. Politiet oppgir at han er en våpeninstruktør ved et treningssenter på en militærbase i Saco i Maine.

Den amerikanske hæren opplyser at Card har vært reservist siden 2002, men at han i denne perioden ikke har vært i aktiv tjeneste.

Ifølge et politinotat var Card innlagt på en psykiatrisk institusjon i to uker sommeren 2023. Det fremgår ikke detaljer om hva slags behandling han fikk eller hvorfor han var innlagt, men i notatet står det at Card hadde sagt at han «hørte stemmer og trusler om å sprenge» militærbasen.

Masseskytingen skjedde i delstatens nest største by Lewiston onsdag kveld lokal tid.

Masseskytingen skjedde på to steder, først i bowlinghallen Just-In-Time Recreation ved 19-tiden lokal tid. Åtte personer, en kvinne og sju menn, ble drept. Gjerningsmannen dro videre til Schemengees Bar & Grille Restaurant, om lag 5 kilometer unna. Der drepte han sju menn.

I tillegg døde tre personer senere på sykehus av skadene de ble påført, opplyste politiet torsdag.

– Dette er en dyster dag for Maine. Herr Card anses som væpnet og farlig, og politiet anmoder om at innbyggerne i Maine holder seg unna ham, sa Mills på en pressekonferanse.

Jakten på Card pågikk torsdag fortsatt for fullt og omfatter hele den sørlige delen av delstaten. I småbyen Lisbon har politiet funnet en bil som han mistenkes å ha kjørt.

Folk i et område som omfatter Lewiston og Lisbon, ble onsdag kveld bedt om å holde seg innendørs. Denne oppfordringen gjaldt fortsatt dagen etter.

Skolene i Lewiston-distriktet var samtidig stengt. Også i Saco og i delstatens største by Portland holdt skoler stengt.

– Jeg hadde ryggen mot døren. Idet jeg snudde meg, så jeg at det ikke var noen ballonger, men en mann som holdt et våpen, sier han til AP.

Brandon sier at han krøp nedover bowlingbanen og smatt gjennom kjegleområdet, der han gjemte seg.

Jessica Karcher sier at hennes sønn Justin ble skutt i ryggraden og nyrene og blir operert. Hun forteller til lokalavisen Sun Journal at han var øyenvitne til at faren ble skutt og drept på en parkeringsplass utenfor Walmart i 2019.

Ti år gamle Zoey Levesque, som var i bowlinghallen sammen med moren sin, sier til WMTW-TV at hun ble truffet av et streifskudd.

– Det var skremmende. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle vokse opp og få en kule i beinet mitt. Det er bare … hvorfor? Hvorfor gjør folk slikt?, sier jenta.

Forfatteren Stephen King skriver på meldingstjenesten X at han gikk på skole i Lisbon i sin tid. Han oppfordrer til strengere våpenlover.

– Dette er galskap i frihetens navn, skriver han.

USAs president Joe Biden oppfordrer republikanerne, som har flertallet i Representantenes hus, til å jobbe for å få på plass strengere våpenlover.

– Altfor mange amerikanere har nå opplevd at et familiemedlem er blitt drept eller såret som følge av våpenrelatert vold. Dette er ikke normalt, og vi kan ikke akseptere slikt, sier Biden.

Maines guvernør Janet Mills opplyste torsdag at 18 personer ble drept i masseskytingen. I tillegg ble 13 personer såret.

Politiet har publisert bilder av Card. Bildene viser en mann som har skjegg, langermet skjorte og olabukser, og som holder et automatgevær i skytestilling.

Flere foreldre og barn var til stede i bowlinghallen. En av gjestene, en mann som navngir seg selv kun som Brandon, sier at han hørte rundt ti skudd. Først trodde han det bare var ballonger som sprakk.

Det trengs ingen tillatelse for å bære våpen i Maine. Delstaten har lange tradisjoner med liberal våpenkultur knyttet til jakt- og sportsaktiviteter.

Flere nyheter: