Menu
Robert Fico, her avbildet et par dager etter valget i månedsskiftet. Han skal nå lede en trepartiregjering i Slovakia. Foto: Darko Bandic / AP / NTB

Fico utnevnt som statsminister i Slovakia for tredje gang – tar med seg prorussisk parti

Slovakias president Zuzana Caputova har utnevnt Robert Fico som ny statsminister i Slovakia. Med seg får han et russiskvennlig nasjonalistparti.

Av NTB | 25.10.2023 17:32:21

Politikk: Fico har ledet landet tre ganger tidligere. Hans sosialdemokratiske parti Smer ble største parti i valget 30. september.

Smer regnes som prorussisk. Fico har gjort det klart at partiet ønsker å gi humanitær støtte til Ukraina, men ikke våpen.

Professor Darina Malova ved Comenius-universitetet i Bratislava sier imidlertid at hun ikke forventer at Fico endrer Slovakias politikk på området med det første.

De danner nå en koalisjon med sentrum-venstrepartiet Hlas-SD og det nasjonalistiske og åpent prorussiske partiet SNS.

Sistnevntes leder, Andrej Danko, uttalte i juli at de russiskokkuperte delene av Ukraina ikke er «historisk ukrainske». Han har også kalt Russlands utenriksminister Sergej Lavrov «min kjære venn.»

Presidenten nektet forrige uke å godkjenne regjeringen før Fico hadde byttet ut en uttalt klimafornekter fra SNS som var innstilt som ny miljøvernminister i den nye regjeringen. Det kravet har Fico nå etterkommet, ifølge Politico.

Fico har vært på topp i slovakisk politikk flere ganger før. Han var statsminister i 2006–2010 og 2012–2018. I 2018 måtte han gå av etter store demonstrasjoner mot regjeringen, som følge av drapet på gravejournalisten Robert Kuciak og hans forlovede.

(©NTB)

Flere nyheter: