Menu
Norad-direktør Bård Vegar Solhjell mener den nye basen vil bidra til debatt og løsninger på problemet. Foto: Berit Roald / NTB

Ny, internasjonal nettjeneste mot skattefusk får norsk hjelp

NMBUs Skatteforsk og penger fra Norad bidrar i en ny internasjonal nettjeneste som skal motvirke skatteunndragelser. Mer åpenhet er våpenet som tas i bruk.

Av NTB | 25.10.2023 16:02:45

Utdanning: I tjenesten skal det ligge forskningsbaserte, oppdaterte opplysninger om hvordan multinasjonale selskaper flytter deler av profitten sin – blant annet til skatteparadiser.

Å redusere skatteunndragelse og ulovlige finansstrømmer er avgjørende for en bærekraftig økonomisk utvikling, påpeker professor Annette Alstadsæter ved Skatteforsk på NMBU Handelshøyskolen.

– Det avhenger av politisk vilje og koordinering på tvers av skattemyndigheter. Men viktigst av alt, det krever informasjon, sier hun i en pressemelding om den nye nettjenesten Atlas of the Offshore World (AOW).

Ifølge pressemeldingen flyttes rundt 36 prosent av fortjenesten til multinasjonale selskaper som opparbeides utenfor deres hovedkontorland, til skatteparadiser hvert år. I 2020 utgjorde dette rundt 1 milliard dollar.

Norad-direktør Bård Vegar Solhjell mener basen vil bidra til debatt og løsninger på problemet.

– Interaktive verktøy som dette kan i stor grad bidra til å informere beslutningstakere, journalister og samfunnet ellers, stimulere offentlig debatt og fremme effektive løsninger for å motvirke ulovlige finansstrømmer, sier Solhjell.

Tjenesten lanseres torsdag 25. oktober.

(©NTB)

Flere nyheter: