Menu
UBÅT-MYSTERIUM: Oversiktsbilder av deler av vraket av ubåten HMS «Thistle». Foto: Mareano/Havforskningsinstituttet.

Løste 83 år gammelt ubåt-mysterium

Etter over 80 år med uvisshet har mysteriet rundt ubåten HMS «Thistle» blitt løst. Ubåten forsvant utenfor Karmøy under andre verdenskrig, og den har vært savnet siden den gang.

Av Egil M Solberg | 25.10.2023 15:15:22

Historie: I april i år gjorde Havforskningsinstituttet og Mareano-programmet et bemerkelsesverdig funn på 160 meters dyp utenfor Skudeneshavn. Ubåtvraket ble oppdaget under et rutine-tokt, men det tok til oktober før identiteten ble bekreftet. Dette melder Dagbladet.

Den britiske ubåten patruljerte kysten utenfor Stavanger den 9. april 1940 da tyske tropper angrep Norge. Den la til utenfor Skudeneshavn dagen etter for å beskytte Karmsundet. Etter det ble ubåten sporløst borte.

Ubåtens plassering har vært en gåte i over 80 år, og funnet har brakt avslutning på denne historiske gåten. HMS «Thistle» var en del av T-klasse ubåter, klasse 1, og ble senket av en tysk ubåt i norske farvann.

Mareano-programmet samarbeidet med Royal Navy for å bekrefte identiteten til vraket, som nå anses som en krigsgrav og eies av den britiske marinen. Dette funnet gir en viktig historisk avklaring og respekt for de 53 britiske sjøfolkene som mistet livet om bord, skriver avisa.

Flere nyheter: