Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har fått spørsmål fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Heiko Junge / NTB

Støre får nye spørsmål fra kontrollkomiteen

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har stilt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) åtte nye spørsmål i et brev.

Av NTB | 25.10.2023 11:42:27

Politikk: Komiteen ber om en grundig, juridisk gjennomgang av alle habilitetssakene i regjeringen fra regjeringens lovavdeling.

Hittil har lovavdelingen kun offentliggjort vurderinger i saken rundt tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Vikarierende saksordfører Sofie Høgestøl (V) peker på sakene knyttet til Anette Trettebergstuen og Tonje Brenna, som mente de var inhabile grunnet vennskap.

– Det er litt dette vi ønsker å oppklare. Det eneste grunnlaget vi har hatt i disse sakene var vurderingene til lovavdelingen i Huitfeldt-saken. Det å få en bedre forståelse av hvordan grensene skal defineres, blir viktig når komiteen skal vurdere sakene, sier Høgestøl til VG.

Mer spesifikt spør kontrollkomiteen om i hvilken grad en statsråd kan foreslå navn i utnevnelsesprosesser, og når de kan tre ut av prosessen. Videre bes lovavdelingen vurdere grenser rundt økonomiske interesser for statsråder.

I slutten av brevet gjør komiteen det klart at lovavdelingen ikke skal foreta en konkret vurdering av enkeltsaker, men heller redegjøre for generelle retningslinjer og prinsipper.

Fristen for svar på brevet er 3. november.

(©NTB)

Flere nyheter: