Menu
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) mener unge som begår kriminalitet, skal møtes med en rask reaksjon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Regjeringen vil ha hurtigspor for å dømme unge lovbrytere i Oslo

Justisdepartementet planlegger å lage et hurtigspor for behandling av straffesaker mot unge lovbrytere i Oslo.

Av NTB | 23.10.2023 14:22:23

Kriminalitet og rettsvesen: – Unge som begår kriminalitet, skal møtes med en rask reaksjon. Lang ventetid mellom lovbrudd og reaksjon kan være en stor belastning både for fornærmede og pårørende, sier justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp).

Hun påpeker også at det er risiko for at ungdommen begår nye lovbrudd, og at det derfor må komme en rask reaksjon.

Justisministeren har nå bedt Domstoladministrasjonen, i samarbeid med Politidirektoratet, Kriminalomsorgsdirektoratet, Riksadvokaten og Sekretariatet for konfliktrådene, om å utrede etablering av et hurtigspor for behandling av straffesaker, fortrinnsvis ved Oslo tingrett.

– Forslagene skal blant annet sikre raskere iverksettelse av straff og at domstolene har flere handlingsalternativer ved idømmelse og brudd. Flere har pekt på behovet for å legge til rette for raskere behandling av saker for unge lovbrytere, sier Mehl.

Utredningen skal leveres innen utgangen av året og vil danne grunnlag for den videre oppfølgningen i departementet.

Ledelsen i Senterpartiet er mandag og tirsdag samlet til landsstyremøte i Oslo, og justisministeren hadde med seg nyheten i sekken.

– Vi er glade for at regjeringen nå følger opp det vi har tatt til orde for. Effektiv og rask oppfølging er avgjørende for at ungdom ikke låses i kriminalitet, men faktisk får en vei ut, sier han.

Unneland sier at justisministeren tidligere har sagt at dette var noe SV måtte forhandle med regjeringen om i budsjettforhandlingene.

– Vi var klare for det. Ingenting er bedre enn at arbeidet kommer i gang allerede nå. Vi håper at arbeidet med dette framover havner i hurtigsporet.

– Når vi ser det som har skjedd i Sverige, så er det helt skremmende hvor sterke en del underkulturer har blitt i det svenske samfunnet, sa Vedum.

Han snakket om de voldsomme gjengoppgjørene som har herjet i nabolandet, med brutale drap, eksplosjoner og skyteepisoder – i mange tilfeller med barn involvert.

– Vi må være knallharde mot den type underkulturer som dukker opp. Og vi må være villige til å bruke både økonomiske virkemidler, straffevirkemidler og sørge for at vi har et politi som har ressurser til å ta tak i det, sier Vedum.

– Han kan ikke i den ene setningen advare mot Frps politikk, samtidig som han i den neste skryter av at innvandringen har fungert mye bedre i Norge enn i Sverige. Forskjellen på Norge og Sverige er kort og godt Fremskrittspartiet, sier hun.

Listhaug mener at mange av de samme tendensene som i Sverige også begynner å vise seg i Norge, med økende kriminalitet blant yngre aldersgrupper.

– I flere tiår har Frp presset de andre partiene på Stortinget til å føre en strengere innvandringspolitikk enn de ellers ville gjort. Det har ført til at vi heldigvis har hatt bedre kontroll sammenlignet med Sverige, sier hun.

SVs justispolitiske talsperson Andreas Sjalg Unneland reagerer med glede på nyheten.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) brukte deler av sin landsstyremøtetale mandag til å snakke om gjengkriminalitet og situasjonen i Sverige.

Frp-leder Sylvi Listhaug mener Vedum har null troverdighet i saken.

(©NTB)

Flere nyheter: