Menu
Egypts president Abdel Fattah al-Sisi har gått med på å åpne grenseovergangen til Rafah på Gazastripen for leveranse av nødhjelp, sier USAs president Joe Biden. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Biden: Egypt vil åpne grenseovergangen til Gaza for å slippe inn humanitær hjelp

Egypt har gått med på å åpne Rafah-grenseovergangen til Gazastripen for rundt 20 lastebiler med humanitær hjelp, sier USAs president Joe Biden.

Av NTB | 18.10.2023 22:33:06

Krig og konflikter: – Sisi fortjener virkelig ros, han var behjelpelig, sa president Joe Biden til journalister onsdag om Egypts president Abdel Fattah al-Sisi.

Det hvite hus sier de håper at flere lastebiler på sikt vil få komme inn. Videre heter det at Biden og Sisi er enige om å samarbeide tett for en hurtig og robust internasjonal respons på FNs bønn om humanitær hjelp til Gaza.

Tjenestepersoner i Det hvite hus sier til nyhetsbyrået AP at nødhjelpen vil komme inn i løpet av de neste dagene. Biden sier at «hjelpen tar slutt» om Hamas konfiskerer nødhjelpen.

AP siterer Biden på at reparasjon av veier som er blitt skadd av krigføringen, vil avgjøre når nødhjelpen kommer inn i Gaza.

FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths anslo tidligere onsdag at det trengs rundt 100 lastebiler med nødhjelp om dagen for å møte de enorme humanitære behovene på Gazastripen.

Tidligere onsdag ba Biden Israel om å tillate frakt av nødhjelp over grensa mellom Egypt og Rafah, noe Israel sa de ville gå med på.

Da het det at Norge sliter med å få disse ut. Utenriksdepartementet sendte tirsdag en gruppe til Egypt, som skal være klar til å bistå om norske borgere kommer seg ut av Gaza.

Grenseovergangen Rafah, som er Gazas eneste som ikke kontrolleres av Israel, har vært stengt for både nødhjelp og evakueringer etter Hamas’ angrep 7. oktober. Siden har verken mat, vann, medisin eller drivstoff fått komme inn til de 2,3 millioner menneskene som bor der.

Mange utenlandske statsborgere sitter fast i Gaza, deriblant rundt 200 nordmenn, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mandag.

Flere nyheter: