Menu
Den israelske ambassaden i Parkveien i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

PST: Sikkerhetssituasjonen for israelere i Norge er ikke vesentlig endret

PST mener at oppblussingen av konflikten mellom Israel og Palestina ikke har ført til en endret sikkerhetssituasjon for jøder og israelere i Norge.

Av NTB | 13.10.2023 13:32:35

Krig og konflikter: – PST vurderer ikke sikkerhetssituasjonen for israelske og jødiske interesser i Norge som vesentlig endret. Samtidig har oppblussingen av konflikten økt graden av usikkerhet knyttet til trusselsituasjonen for israelske og jødiske mål i Norge. Det innbefatter miljøer, objekter og enkeltpersoner. PST er forberedt på at dette kan få en negativ utvikling avhengig av hvordan situasjonen utvikler seg i konfliktområdet, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST til NTB.

Han legger til at PST samarbeider tett med politiet og andre nasjonale og internasjonale aktører, og sier at de fortløpende holder seg orientert om utviklingen, både i regionen, og når det gjelder relevante miljøer her hjemme.

– Vi gjør en totalvurdering av sikkerhetssituasjonen. Det innbefatter ulike miljøer som kan være berørt, også muslimer og palestinere.

Sikkerhetstjenesten vurderer fortsatt terrortrusselen som moderat i Norge, det vil si på nivå 3 av 5. Det betyr at PST anser det som mulig at ekstreme islamister og høyreekstremister vil forsøke å gjennomføre terroraksjoner i Norge i løpet av de neste 12 månedene.

Han legger til at slik PST vurderer det, i liten grad skilles mellom jødiske og israelske interesser.

– PST har ingen informasjon som tilsier at ikke-statlige eller statlige trusselaktører planlegger ulovlige eller voldelige handlinger i eller mot Norge som følge av utviklingen i Midtøsten eller konflikten som pågår mellom israelere og palestinere, sier Veum.

På spørsmål fra NTB om hvordan PST vurderer sikkerhetssituasjonen til muslimer og palestinere som følge av hendelsene den siste uken, svarer Veum:

– Reaksjoner knyttet til den pågående krigen kan inngå i motivgrunnlaget. Israel og jøder har en sentral og vedvarende posisjon i fiendebildet til både ekstreme islamister, høyreekstreme og antistatlige ekstremister. Utviklingen i Midtøsten kan aktualisere dette fiendebildet, sier Veum.

(©NTB)

Flere nyheter: