Menu
Fevziye Kaya Sørebø døde neste umiddelbart etter ha blitt skutt i hodet mens hun satt i bilen sin på Frogner i Oslo våren 2021. Nå har gjerningsmannen fått skjerpet straffen til 17 års fengsel fordi lagmannsretten kom til at drapet var planlagt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Skjerpet straff for Frogner-drapet – mann dømt til 17 års fengsel

Drapet på Fevziye Kaya Sørebø i Oslo i 2021 var planlagt og ble begått med overlegg, mener lagmannsretten. Nå er straffen skjerpet til 17 års fengsel.

Av NTB | 11.10.2023 11:52:50

Kriminalitet og rettsvesen: Dommerne i Borgarting lagmannsrett kom enstemmig til at drapet i bydelen Frogner ble begått med overlegg, ifølge dommen onsdag.

I Oslo tingrett ble mannen trodd på at han ikke hadde planlagt drapet. Han hevdet det skjedde i affekt og ble utløst av en kommentar Sørebø kom med da hun satt i bilen sin.

Mens tingretten konkluderte i sin dom i våres med en straff på 13 år og seks måneders fengsel for forsettlig drap, har lagmannsretten, som følge av at den mener drapet ble begått med overlegg, kommet til at gjerningsmannen skal dømmes til 17 års fengsel.

Dommen er i samsvar med påstanden til aktor, statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås. Hun har så langt ikke besvart NTBs forespørsel om kommentar.

Selve skyldspørsmålet var altså ikke gjenstand for behandling i lagmannsretten, selv om domstolen har vurdert drapsforsettet.

Dommerne tok også de etterlattes anke over erstatningsutmålingen til følge. Hver av de etterlatte døtrene ble tilkjent oppreisningserstatning med 400.000 kroner. De ble også tilkjent høyere forsørgertapserstatning enn i tingretten.

Advokat Marius Ihlebæk, 42-åringens forsvarer, var onsdag opptatt i en annen hovedforhandling og hadde ikke anledning til å kommentere utfallet utover å bekrefte at han var kjent med konklusjonen.

Etter at ektemannen til Sørebø døde brått og uventet våren 2018, stanset all virksomhet på de to byggeplassene opp. 41-åringen fikk heller ikke direkte kontakt med enken. I retten forklarte han at tiden gikk, og en kveld, uten forvarsel, fikk han alle sine private midler frosset. Han mistet jobben og ble nektet enhver form for sosialhjelp.

Like før jul 2020 ble han dømt i en sivil rettstvist til å betale nesten 12 millioner kroner. Han opplevde at dommen var gal og dypt urettferdig.

Den 42 år gamle mannen erkjente i retten at han avfyrte ni skudd mot Fevziye Kaya Sørebø med en halvautomatisk pistol i Tostrups gate på Frogner i Oslo 28. april i 2021. Skuddene traff Sørebø i hodet og halsen. Hun døde nærmest umiddelbart av skadene.

Bakgrunnen for drapet er en sivil tvist mellom 41-åringen og Sørebø. Som venn av Sørebø-familien var han flere år tidligere blitt engasjert som prosjektleder for å bygge en stor, arkitekttegnet enebolig i Kristinelundveien i et av Oslos mest eksklusive boligområder, og for å bygge om en leilighet på Frogner.

Flere nyheter: