Menu
Afghanere begraver sine kjære i Herat – provinsen etter jordskjelvet i helga. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Norge gir mer støtte til Afghanistan etter jordskjelvet

Norge gir ytterligere 20 millioner kroner til hjelpearbeidet etter jordskjelvet som rammet Afghanistan i helgen.

Av NTB | 11.10.2023 04:12:28

Ulykker og naturkatastrofer: Minst 2445 mennesker døde i jordskjelvet lørdag, ifølge afghanske myndigheter. Natt til onsdag var det et nytt jordskjelv i samme område som ble målt til samme styrke.

Det er ikke klart om det førte til lignende skader.

– Jordskjelvet vest i Afghanistan har rammet befolkningen hardt. Vi øker nå Norges bidrag for å kunne gi livsviktig hjelp til de som er berørt, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

FN anslår at to av tre afghanere trenger humanitær bistand i år. Flere millioner mennesker trenger hjelp til å dekke helt grunnleggende behov.

– Min medfølelse går både til de som har mistet sine nære og kjære, og befolkningen for øvrig som allerede er hardt prøvet, sier Huitfeldt.

– Det er nødvendig for å nå kvinner og jenter. Vi følger med på om bistanden når fram til de som trenger det mest, sier Huitfeldt.

Norge har allerede gitt om lag 230 millioner kroner i humanitær bistand til Afghanistan i 2023, og om lag 530 millioner kroner til grunnleggende tjenester og støtte som bidrar til å redusere de humanitære behovene. Den norske støtten går ikke til Taliban-myndighetene.

– Vi bidrar nå med ytterligere 20 millioner kroner gjennom Røde Kors og Røde Halvmåne-bevegelsen og Verdens matvareprogram (WFP). Pengene bidrar til umiddelbar livreddende hjelp etter jordskjelvet, og til å dekke det store behovet for mat i Afghanistan, sier Huitfeldt.

Huitfeldt sier det er viktig at Taliban, som styrer Afghanistan, lar afghanske kvinnelige ansatte delta i hjelpearbeidet, ikke minst fordi mange kvinner og barn er rammet.

(©NTB)

Flere nyheter: