Menu
Labour-leder Keir Starmer talte tirsdag på partiets landsmøte. Foto: Jon Super / AP / NTB

Labour-leder frir til opinionen med løfte om nasjonal fornyelse

Labour-leder Keir Starmer lover velgerne «et tiår med nasjonal fornyelse», dersom opposisjonspartiet får flertall ved neste valg.

Av NTB | 10.10.2023 17:32:37

Politikk: Starmer sa i sin landsmøtetale i Liverpool tirsdag at fornyelse er nødvendig etter 13 år med nedgangstider under det konservative partiet.

– De har holdt på i 13 år og hva kan de vise for seg? spurte Labour-lederen retorisk. Han beskyldte det konservative partiet for å ha innledet en periode der politikken nå føles å ha brutt sammen, der offentlige tjenester har forfalt og der statens finanser er kjørt i grøfta.

Starmer lovet å gjøre slutt på Storbritannias epoke med usikkerhet og sa at det som er ødelagt, kan bli reparert, det som ligger i ruiner, kan bli gjenoppbygd.

Partiet har tapt fire valg på rad. Valgskredet i 1997 under Tony Blair markerte toppen av popularitet. Men det er et kvart århundre siden, og ved valget i 2019 fikk Labour sin dårligste oppslutning siden 1935.

I årene etter 2019 har Storbritannia vært gjennom pandemien, forlatt EU og absorbert det økonomiske sjokket som har fulgt i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina. Inflasjonen nådde 11 prosent i Storbritannia i fjor.

Valget på nytt Parlament må holdes innen utgangen av 2024. Målinger viser at Labour ligger over 20 prosentpoeng foran de konservative.

Starmer ble valget til Labour-leder i 2020 og har styrt partiet mot midten etter splittende år under den ortodokse sosialisten Jeremy Corbyn som ville nasjonalisere industrien og infrastrukturen.

Labour-lederen frir til konservative og partiløse velgere som har fått nok av økonomisk stagnasjon og politisk turbulens, og ber dem stille seg bak opposisjonen og sikre en ny framtid for britene. Labour har vært i opposisjonens ørken siden 2010.

Målinger viser at velgerne er lei av skyhøye levekostnader, streiker i offentlig sektor og politisk kaos. Det konservative partiet kvittet seg med to statsministere i fjor, Boris Johnson og Liz Truss, før Rishi Sunak ble innsatt med det mål for øye å skape orden og stabilitet.

(©NTB)

Flere nyheter: