Menu
Finlands statsminister Petteri Orpo sier gasslekkasjen i Finskebukta tirsdag trolig skyldes en ekstern handling. Etterforskningen er i en tidlig fase. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / AP / NTB

Orpo: Lekkasjen i Finskebukta skyldes trolig en ekstern handling

Finlands statsminister Petteri Orpo sier gasslekkasjen i Finskebukta søndag trolig skyldes en ekstern handling. Etterforskningen er i en tidlig fase.

Av NTB | 10.10.2023 17:32:20

Kriminalitet og rettsvesen: – Gasslekkasjen i Balticconnector skyldes trolig ekstern aktivitet, sa Opro på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Påstanden støttes av den finske kystvakten som også sier skadene trolig er påført av en ekstern faktor.

Balticconnector er en toveis rørledning på 77 kilometer som forbinder gassnettet i Finland og Estland. Rørledningen har en diameter på 70 centimeter og gir også Finland tilgang til gass fra Latvia. Den ble satt i full drift da Russland kuttet gassforsyingene til Finland i mai i fjor.

Finlands nasjonale etterforskningsteam sier de fremdeles jobber med å verifisere om skadene ble forårsaket med vilje eller ved et uhell. De sier imidlertid at skadene er såpass store at det indikerer en villet handling.

Ifølge statsministeren følger Finland situasjonen tett, og han har også diskutert hendelsen med Estlands statsminister Kaja Kallas.

Orpo understreker at Finlands energiforsyning ikke er truet av lekkasjen, og at feilen i telekabelen ikke har en kritisk innvirkning på finske dataforbindelser, melder Yle.

På spørsmål om han tror Russland står bak den «eksterne aktiviteten», svarer Orpo at det er for tidlig å spekulere om hvem eller hva som kan ha forårsaket lekkasjen.

– Det er viktig at saken blir skikkelig etterforsket og at det ikke trekkes forhastede konklusjoner, sier Orpo.

Gassrørledningen Balticconnector har vært i drift siden begynnelsen av 2020. Den går fra Ingå i Finland til Paldiski i Estland.

Klokken 2 natt til søndag begynte trykket i rørledningen plutselig å falle, og rørledningen er nå ute av drift, ifølge SVT. Det er konstatert at det var et brudd på gassrørledningen som forårsaket lekkasjen.

Ifølge det finske næringsdepartementet vil reparasjoner av rørledningen ta flere måneder, melder Reuters.

Både gassrørledningen og en telekabel som går parallelt med den, er skadd.

Gasslekkasjen ble kjent på søndag, men først tirsdag ble det bekreftet at det finske forsvaret og sikkerhetspolitiet er koblet inn i saken.

Flere nyheter: