Menu
Afghanske menn i bønn etter jordskjelvene som tok livet av rundt 2000 personer, og som la minst 13 landsbyer i grus. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Et sterkt etterskjelv ryster det vestlige Afghanistan

Et etterskjelv med en styrke på 4,9 rystet mandag vestlige områder i Afghanistan, der befolkningen fra før er sterkt preget av virkningene av skjelvet lørdag.

Av NTB | 09.10.2023 12:42:29

Ulykker og naturkatastrofer: De siste rystelsene er innrapportert av mange øyenvitner og også registrert av amerikanske overvåkingsmyndigheter (US Geological Survey).

– Det var ganske intenst. Folk løp ut i hager og parker og søkte seg til åpne plasser, sier en lokal lege til nyhetsbyrået DPA.

Ifølge en melding som ble offentliggjort av myndighetene, skal visestatsministeren for økonomiske spørsmål, Abdul Ghani Baradar, og hans team sørge for umiddelbar nødhjelp og rettferdig og målrettet utdeling av bistand.

En serie på seks jordskjelv rammet områder nordvest for millionbyen Herat lørdag. Det sterkeste ble målt til 6,3. Minst 13 landsbyer ble jevnet med jorda, og det er meldt om over 2000 omkomne.

FNs kontor for humanitær bistand har registrert 1023 omkomne, mens regjeringen i Kabul opererer med 2053. Over 11.000 personer er berørt av ødeleggelsene.

Den globale responsen på skjelvene i Afghanistan har vært treg. De fleste land vegrer seg for å ha direkte kontakt med Taliban-regimet, og den dramatiske opptrappingen av krigen mellom Israel og Hamas har tatt de fleste statssjefers oppmerksomhet de siste dagene.

Store hjelpeorganisasjoner har bønnfalt det internasjonale samfunnet om å engasjere seg, men bare en håndfull land har offentlig tilbudet støtte.

En delegasjon fra sentralregjeringen i Kabul var mandag ventet til Herat-området.

Det er startet innsamlingsaksjoner i Afghanistan, og nabolandene Tyrkia, Iran og Pakistan har lovet å bistå med krisehjelp.

(©NTB)

Flere nyheter: