Menu
Årets fredsprisdiplom viser en kvinne og en mann som omfavner hverandre. Kunstverket er signert Håkon Bleken. Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter / NTB

Årets nobeldiplom er avduket

Årets fredsprisdiplom er et kunstverk signert Håkon Bleken som viser en kvinne og en mann som omfavner hverandre.

Av NTB | 07.10.2023 16:02:28

Kultur og underholdning: Diplomet ble avduket på et arrangement i regi av Nobels Fredssenter lørdag.

Narges Mohammadi fra Iran ble fredag tildelt årets fredspris. Hun får prisen for sin kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og for menneskerettigheter og frihet for alle, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

I tillegg til prispenger og en medalje i gull får fredsprisvinneren et diplom med et kunstverk signert kunstneren Håkon Bleken. Bleken fikk i 2021 i oppdrag å utforme diplomet tre år på rad, og kunstverket ble malt før noen visste hvem som skulle få prisen, fortalte Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen da diplomet ble avduket.

– Motivet vi har valgt i år, er en mann og en kvinne som omfavner hverandre. Kan det skape fred? Forhåpentligvis, sa Reiss-Andersen.

Narges Mohammadis bror Hamidreza Mohammadi var også til stede da diplomet ble avduket. Han lever i eksil i Oslo som følge av sitt engasjement i organisasjonen Forsvarere av menneskerettigheter (DHRC). Søsteren hans sitter fengslet i Iran, og det er lite trolig at hun kommer til Oslo for å motta Nobels fredspris 10. desember. Men Narges Mohammadi kommer ikke til å gi seg, lovet broren.

– For hver gang hun blir arrestert, blir hun mer og mer besluttsom. Hun tror fullt og fast på like rettigheter for alle, og at menneskerettigheter er noe ingen regjering kan ta fra henne, sa han.

(©NTB)

Flere nyheter: