Menu
Israelske soldater blokkerer en vei i Hawara der det har vært sammenstøt med lokale palestinere etter dødsfallet til en 19 år gammel universitetsstudent. Foto: Nasser Nasser / AP / NTB

Wennesland fordømmer bosetter-angrep på Vestbredden

En 19-årig palestiner ble drept da bosettere på ny gikk til angrep i den okkuperte byen Hawara på Vestbredden. FNs Tor Wennesland ber Israel beskytte sivile.

Av NTB | 06.10.2023 22:12:42

Krig og konflikter: – Jeg fordømmer dagens angrep fra israelske bosettere mot palestinere og deres eiendom i byen Hawara på den okkuperte Vestbredden, sier Tor Wennesland, FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten.

Innbyggere hevder en gruppe jødiske bosettere satte opp et telt i Hawara, holdt bønner og senere marsjerte gjennom byen hvor de vandaliserte butikker og biler. Flere av dem skal ha båret våpen.

Ifølge innbyggere skjøt en av bosetterne den 19 år gamle universitetsstudenten Labib Dumaidi, som senere døde av skadene på sykehus.

Wennesland slår fast at en palestiner ble skutt og drept i sammenstøt mellom palestinere, israelske bosettere og israelske sikkerhetsstyrker.

– Jeg er opprørt over den fortsatte oppildningen, provokasjonen og manglende ansvarlighet for disse voldelige forbrytelsene, sier Wennesland.

– Israel må sikre at sivilbefolkningen beskyttes, og at gjerningspersonene stilles til ansvar, sier den norske FN-utsendingen i en uttalelse fredag kveld.

Voldsspiralen på den okkuperte Vestbredden har tiltatt kraftig siden i fjor, med en rekke angrep fra palestinere mot israelske mål, gjentatte raid fra den israelske hæren og voldshendelser fra jødiske bosettere mot palestinske samfunn.

Senere fredag brøt det igjen ut vold i Hawara i forbindelse med Dumaidis begravelse, som ble holdt under oppsyn av israelske soldater. 51 palestinere ble ifølge Røde Halvmåne såret i sammenstøt med hæren. De fleste skadene skyldes tåregass og gummikledde stålkuler, men tre ble såret av skarpe skudd, ifølge organisasjonen.

Ifølge en annen innbygger fant angrepet sted da over 200 bosettere samlet seg midt i Hawara natt til fredag.

Den siste konfrontasjonen oppsto etter at israelske soldater ifølge hæren skjøt og drepte en palestiner som hadde åpnet ild mot en bil. Bilen sto fast i trafikken i et veikryss i nærheten av Hawara sent torsdag kveld, men ingen av de sivile israelerne i bilen ble truffet av skudd.

Det israelske militæret hevder derimot at en av deres soldater skjøt mot en palestiner som hadde kastet murstein mot et israelsk kjøretøy under et sammenstøt mellom flere titalls bosettere og Hawara-innbyggere. Hæren sier at den mistenkte ble truffet av skudd, men har ikke kommentert identiteten hans noe nærmere og sier den ikke kjenner til at noen bosetter har avfyrt skudd.

Hawara har lenge har vært preget av angrep og herjinger fra jødiske bosettere som har satt fyr på palestinske eiendommer.

Ifølge Hawaras ordfører hadde Dumaidi søkt tilflukt på taket på sitt eget hus, som var under angrep fra bosettere, da en av dem skjøt og drepte ham.

(©NTB)

Flere nyheter: