Menu
VARDEBRENNING: Kristian Mateo Norheim i Rødt Haugesund forteller om en markerer mot vindkraft. FOTO: RH

Protest mot vindkraft

Rødt Haugaland arrangerer vardebrenning mot vindkraft på Kvalsvik kommende søndag kveld.

Av Egil M Solberg | 06.10.2023 13:36:08

Vindkraft: Rødt Haugaland arrangerer vardebrenning mot vindkraft på Kvalsvik kommende søndag, 08/10, fra klokken 18.00.

Det blir appeller og arrangementet er for alle uansett politisk ståsted.

Dette opplyser leder Kristian Mateo Norheim på vegne av Rødt Haugaland i en pressemelding i dag.

Partiet mener andre grep må til for å nå klimamålene

Potensialet for energiproduksjon og energieffektivisering gjennom mer naturvennlige og konfliktfrie grep som sparetiltak i bygg, lokal solkraft, bergvarmepumper, fjernvarme, oppgradering av vannkraft og liknende er stort: 30-40 terrawattimer innen 2030 og over 80 terrawattimer innen 2040.

– Hvis vi i tillegg klarer å prioritere kraften strengere, er det mulig å nå klimamålene vi har satt oss, sier stortingsrepresentant Sofie Marhaug i Rødt.

– Vindkraft på land har medført store naturødeleggelser. 90 prosent av vindkraftparkene bryter med kriteriene miljøorganisasjonen WWF legger til grunn for «nødvendige naturhensyn», opplyser hun.

Havvind er heller ikke svaret

Havvind er heller ikke svaret. Det løser ikke utfordringene på kort sikt, og det er tvilsomt om det noensinne blir lønnsomt, skriver hun.

– Vi vet heller ikke hva vi holder på med i overbudskonkurransen om havvind. Miljømyndighetene har flere ganger slått fast at det er enorme kunnskapshull når det kommer til havvinds påvirkning på livet i havet. Dagens mantra fra både politikere og kommentatorer om «mer av alt – raskere» er rett og slett ikke forenlig med miljøforvaltningens prinsipp om føre var, ifølge Marhaug.

Flere nyheter: