Menu
En enebolig i Kungsängen nord for Stockholm ble torsdag morgen rammet av en eksplosjon. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB

Nato om Sveriges voldsbølge: Villig til å hjelpe svensk politi

Sveriges regjering vil kalle inn forsvaret i kampen mot gjengvolden. Nå åpner også Nato for å hjelpe svenske myndigheter med å spore opp gjerningsmennene.

Av NTB | 05.10.2023 21:22:31

Kriminalitet og rettsvesen: – Skulle problemstillingen dukke opp, er Nato-senteret villig til å hjelpe svensk politi, sier Natos stabsoffiser Raffe Thein til Aftonbladet.

Han jobber ved Natos senter for improviserte eksplosiver i Madrid (C-IED COE).

Svenske myndigheter har diskutert hvordan det svenske forsvaret kan bistå politiet med overvåkingsoppdrag i forbindelse med den pågående voldsbølgen.

I tillegg har justisminister Gunnar Strömmer sagt han vil dra nytte av forsvarets bombe- og sprengstoffekspertise.

Thein sier man må finne koblingene mellom ulike mennesker før man finner hjernen bak operasjonen.

– Det er alltid noen som bygger bomben, noen som plasserer bomben og noen som planlegger hele angrepet, sier han til avisen.

– Man må forsøke å identifisere og stoppe tilstrømmingen av eksplosive varer og sporkomponenter. For eksempel hvor de ble kjøpt og hvilken vei de kom inn til Sverige.

Sverige er rammet av en alvorlig voldsbølge knyttet til gjengmiljøet, og det er har den siste tiden vært flere drap, skytinger og eksplosjoner i landet.

Senest torsdag fikk en enebolig i Stockholm store skader i en eksplosjon, der mannen knyttet til boligen beskrives som en «kjent kriminell».

(©NTB)

Flere nyheter: