Menu
I TANKEBOKSEN: Helge Thorheim i Karmøylista er fortsatt usikker på hva han skal gjøre. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Uvanlig lang politisk drakamp i Karmøy

Tre uker etter valget er det fortsatt uklart hvem som blir ordfører eller hvilken koalisjon det er som skal styre. Politikerne må respekten velgernes ønsker, følge valgforsker.

Av Egil M Solberg | 05.10.2023 20:55:48

Valg23: Valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger sier til Karmøy nytt at det ikke er veldig vanlig at det tar så lang tid å etablere en ordfører i en kommune etter valget.

Kommuneloven gir likevel rom for slike forsinkelser. Han forklarer til avisa at det kan oppstå situasjoner der politikerne må ta noen tøffe beslutninger og inngå kompromisser for å danne en ny ledelse.

En spesiell utfordring i Karmøy er det store antallet partier med mellom 10 og 20 prosent oppslutning, noe som gjør forhandlingene komplekse.

Han understreker overfor avisa hvor viktig det er for politikerne å respekten velgernes ønsker når det gjelder å danne en ny politisk ledelse i kommunen, spesielt når det største partiet, FrP, har fått tillit fra velgerne.

Kommentar: Helge Thorheim er vekta på skåla

Karmøylista med Helge Thorheim fikk et overraskende godt valgresultat og hatt én fot i hver leir under forhandlingene. Partiet ville først samarbeide med sentrumspartiene, men der var det lite å hente og forhandlingene brøt sammen.

Et samarbeid med FrP var andrevalget for Thorheim, men i senere tid har dette alternativet seilt opp som det mest realistiske og styringsdyktige.

Etter det Radio Haugaland kjenner til har Karmøylista også denne uken igjen vært i samtaler med sentrumsinitiativet etter at de kom med et nytt tilbud. Denne vinglingen frem og tilbake har frustrert de andre samarbeidspartnerne i den planlagte koalisjonen.

Med andre ord er det nå i all hovedsak Helge Thorheim og Karmøylista som står i veien for at Karmøy skal få en ny styringsdyktig koalisjon.

For Karmøylista er valget vanskelig også fordi partiet kan bli utslettet over de neste årene om de ikke kommer i posisjon. Her er det mye på spill!

Flere nyheter: