Menu
Eliud Kipchoge skal løpe Berlin maraton. Foto: Heiko Junge / NTB

Klimaaktivister varsler aksjon under Berlin maraton – arrangøren kommer med bønn

Klimaaktivister sier de vil slå til mot Berlin maraton søndag. Arrangøren trygler demonstrantene om å holde seg unna.

Av NTB | 22.09.2023 14:12:55

Krig og konflikter: Det er aktivistgruppen «Siste generasjon» som via sosiale medier har gjort det klart at det planlegges en demonstrasjon under maratonløpet i den tyske hovedstaden.

«Fordi det ser ut til å være forvirring: Ja, vi vil stanse Berlin maraton. Vi kan ikke flykte fra klimakatastrofen», het det i en uttalelse på Twitter fredag.

Arrangørene i Berlin anmoder på sin side klimaaktivistene om ikke å forstyrre arrangementet, men sier samtidig at det er lagt planer for «slike eventualiteter».

– Vi håper at ingenting uheldig skjer, men vi har planer for slike hendelser, sier han og legger til at teamet jobbet tett med politiet «for å sikre at løpet gjennomføres etter planen».

– Vi ser fram til en hyggelig og fredelig helg med idrett. Vi anmoder alle som planlegger å demonstrere om ikke å blande seg inn i arrangementet

«Siste generasjon»-gruppen er kjent for sine spektakulære stunts for å øke bevisstheten om klimasaken. Aktivistene er beryktet for å lime seg fast til veier.

Tyske påtalemyndigheter raidet hjemmene til flere aktivister i mai som en del av en etterforskning rundt mistanker om at de «utgjorde eller støttet en kriminell organisasjon».

Forrige helg spraymalte «Siste generasjon»-aktivister Berlins berømte Brandenburger Tor-monument. Det ligger målgangen til Berlin Maraton.

Den kenyanske maratonkjempen Eliud Kipchoge er blant toppløperne som stiller til start i Tyskland søndag. Han har verdensrekorden på maraton, satt nettopp i Berlin.

38 år gamle Kipchoge har som mål å bli den første idrettsutøveren i historien til å vinne løpet fem ganger. Han har for øyeblikket fire seirer, akkurat som etiopiske Haile Gebrselassie.

Administrerende direktør Jürgen Lock sier at han er klar over muligheter for aksjoner langs traseen.

Demonstranter har også blitt bøtelagt for å ha forstyrret trafikken eller hindret politiet i deres arbeid. Enkelte har fått fengselsstraff.

(©NTB)

Flere nyheter: