Menu
Montse Tomé tok ut sin første landslagstrop mandag. Tirsdag møtte spillerne motvillig opp. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB

Spanske fotballstjerner møtte til landslagssamling tross strid: – Jeg har det dårlig

Spillerne på det spanske kvinnelandslaget i fotball dukket tirsdag opp til landslagssamling til tross for at de ligger i en betent strid med forbundet.

Av NTB | 19.09.2023 18:02:23

Sport: Alexia Putellas og de andre uttatte Barcelona-spillerne ble omringet av TV-team med mikrofoner da de kom til byens flyplass for å reise til Valencia, der landslaget skal samles.

– Jeg har det dårlig, var den dobbelte gullballvinnerens korte svar på et spørsmål om hvordan hun føler seg.

Spanske medier melder at åtte Barcelona-spillere gikk om bord i flyet.

Marca var blant mediene som tidligere tirsdag trykket bilder av et knippe spillere fra andre klubber som ankom et hotell i Madrid. Derfra ble de senere kjørt i buss til Valencia.

Real Madrid-trioen Olga Carmona, Athenea del Castillo og Misa Rodrígues er blant dem. Det samme er Atlético Madrid-spilleren Eva Navarro. Alle fire var i VM-troppen i sommer.

Spillerne var ifølge Marca svært lite snakkesalige da de ankom hotellet med sin bagasje. Real-keeper Misa Rodríguez svarte imidlertid et tydelig «nei» da hun fikk spørsmål om hun er fornøyd med å ha blitt tatt ut i troppen.

Spania møter Sverige og Sveits i nasjonsligaen i tiden som kommer. Det første oppgjøret spilles i Göteborg kommende fredag. Sveriges landslagssjef Marika Domanski Lyfors sa tirsdag at det ikke er mulig å utsette kampen.

Det førte til at spillerne sent mandag rykket ut med en felles uttalelse med kritikk mot forbundet. Samtidig ble det rettet flengende kritikk mot fotballtoppene fra Jennifer Hermoso, spilleren som ble kysset av tidligere fotballpresident Luis Rubiales etter VM-finalen i august.

Victor Franco, leder av Spanias idrettsråd (CSD), sa tirsdag at regjeringen ikke er fremmed for å straffe spillerne dersom de ikke møter til landslagssamling denne uken.

– Hvis de ikke dukker opp, vil regjeringen gjøre det den må gjøre, som er å anvende loven. Det blir til min store skam, men loven er loven, sier Franco til Cadena Ser, gjengitt av avisen AS.

Regelverket i spansk idrett åpner for å ilegge den som ubegrunnet unnlater å møte til landslagssamling straff. Det kan dreie seg om bøter og i ekstreme tilfeller inndragelse av vedkommendes spillerlisens i et gitt antall år.

– Jeg stoler fortsatt på at det kan finnes en løsning på konflikten, sa han.

39 av Spanias beste spillere på kvinnesiden undertegnet nylig en erklæring der de sa nei til å spille for landslaget inntil forbundet har imøtekommet visse krav. 20 av de 39 var likevel med da landslagssjef Tomé presenterte sin første tropp mandag.

I sin uttalelse mandag pekte spillerne på at tidspunktet for uttaket ikke var i tråd med reglene, og at forbundet derfor ikke kunne kreve at de møter opp.

Spillerne har blant annet fremsatt krav om at alle personer i forbundet som har vært involvert i saken rundt tidligere fotballpresident Luis Rubiales må forlate sine posisjoner. I tillegg ble det fremsatt krav om strukturelle endringer i satsingen på kvinnefotballen.

Konflikten rundt de spanske VM-vinnerne framstår fastlåst, og kaoset synes å nå stadig nye høyder. Mandag tok den ferske landslagssjefen Montserrat «Montse» Tomé ut en tropp til de kommende nasjonsligakampene angivelig mot de fleste spillernes villje.

Idrettsrådslederen håpet å unngå den slags konsekvenser.

(©NTB)

Flere nyheter: