Menu
Russiske borgere krysser grensen ved den norsk-russiske grensestasjonen ved Storskog. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Norge i tett dialog med Finland om grensestenging for russiske biler

UD jobber med spørsmålet om hvorvidt grensa skal stenges for russiskregistrerte biler etter at Finland nylig innførte en slik bestemmelse.

Av NTB | 16.09.2023 13:42:23

Politikk: Finland kunngjorde fredag at de følger de baltiske statene og nekter russiskregistrerte biler innreise til landet. Både Estland, Latvia og Litauen har i løpet av uka stengt grensene for biler med russiske skilter.

Avgjørelsen er basert på nye sanksjoner mot Russland innført av EU-kommisjonen nylig som svar på invasjonen av Ukraina.

Norge har foreløpig ikke innført et slikt tiltak, men Utenriksdepartementet opplyser lørdag til NTB at de jobber med problemstillingen og er i tett kontakt med Finland.

– Vi har jobbet med dette spørsmålet de siste dagene og har vært i særlig tett kontakt med Finland. Vi vil raskt komme tilbake mer konkret om endringer i norske innreisebestemmelser, sier statssekretær Eivind Vad Petersson i en epost.

Ifølge UD har Norge allerede innført en bestemmelse som omfatter russiske biler. Den tilsvarende norske bestemmelsen er Ukraina- forskriftens paragraf 17g, som fastsetter et forbud mot å kjøpe, importere eller overføre blant annet biler fra Russland.

UD har fram til nå tolket den norske bestemmelsen slik at midlertidig privat bruk av russiskregistrert bil i Norge ikke omfattes av forbudet. Det er også slik de har praktisert den norske bestemmelsen.

(©NTB)

Flere nyheter: